Haber Detayı
17 Ağustos 2019 - Cumartesi 13:20
 
Gölcük 20.Yılında Depremi Unutmadı, Unutmayacak!
Gölcük, 17 Ağustos 1999 tarihinde, saatler 03.02’de, 45 saniye süren depremde büyük yıkım yaşamış, toplamda 18.373, depremin merkez üssü olan Gölcük’te ise 5300 kişi hayatını kaybetmişti.
Güncel Haberi


Büyük acıların yaşandığı, asrın felaketi olarak nitelendirilen, Türkiye tarihinin en büyük depreminin 20.yılında Gölcük’te, deprem şehitlerini anmak ve deprem gerçeğine dikkat çekmek için bir dizi program düzenlendi.

ANMA PROGRAMINA ÖNEMLİ İSİMLER KATILDI

Ulusal ve yerel birçok basın kuruluşunun katıldığı, TV’lerin canlı yayın yaptığı, tüm Türkiye’nin gözü kulağının 20 yıl sonra tekrar Gölcük’te olduğu anma programı, büyük ilgi gördü. Depremde ağır hasar alan ve sular altında kalan, sonrasında tekrar düzenlenen Kavaklı Sahili Marina’da, Gölcük Belediyesi ve Gölcük Arama Kurtarma Derneği işbirliğiyle yapılan anma programına; Kocaeli Vali vekili Dursun Balaban, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, AK Parti Kocaeli Milletvekilleri İlyas Şeker, Emine Zeybek, Sayın Mehmet Akif Yılmaz'a, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Mehmet Ellibeş, Gölcük Kaymakam vekili Ahmet Narinoğlu, Japonya İstanbul Başkonsolosu Hisao Nishimaki, Azerbaycan Büyükelçisi Ramil Gurbanov, Macaristan İstanbul Konsolosu Tomas Torma, Kuveyt Büyükelçisi H.E Ghassan Zawawi, Hindistan İstanbul Başkonsolosu Ji Singh, Hollanda Büyükelçisi Bart Van Bolhuis, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kızılay Kocaeli Şube Başkanı Sayın Cengiz İpek, GESOTİM Başkanı Sayın Necmi Kocaman çok sayıda davetli ve Gölcüklüler katıldı. Deprem şehitleri başta olmak üzere tüm şehitlerimiz için saygı duruşu ve ardından da İstiklal Marşı'nın okunmasıyla ile başlayan anma programı, günün anlam ve önemini anlatan protokol konuşmalarıyla devam etti.

“GÖLCÜK DEPREMİN İZLERİNİ SİLDİ”

Gölcük Belediye Başkan Ali Yıldırım Sezer Programda yaptığı konuşmada,“ Bizler aradan geçen yılara rağmen kaybettiklerimizi hüzün ile anıyoruz. Bugün 170 bine yaklaşan nüfusumuzla, yeni modern binalarımızla depremin izlerini silmiş bir Gölcük içerisindeyiz. Gölcük yeniden küllerinden doğmuştur. Sanayi Sitesinde bir dönüşüm gerçekleştirdik. Sosyal ve Kültürel anlamda dinamik bir ilçeyiz. Bizler geleceğe, geçmişten ders çıkararak umutla bakıyoruz. Gölcük’ün daha yaşanılabilir olması için mücadele edeceğiz. Depremde kaybettiğimiz rahmet anıyorum. Yeniden dirilen Gölcük’ün sadece depremle değil dinamik yapısıyla anılabilmesi için elimizden geleni yapmayı vazife biliyoruz” dedi.

“GÜÇLÜ BİNALAR YAPMAK ZORUNDAYIZ”

Sezer’in ardından söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın “ Depremin üzerinden 20 yıl geçti. Burada bulunan birçok kardeşlerimiz depremin acılarını hala silemedi. Bu acı son nefesimizi verene kadar devam edecektir. 17 Ağustos’ta çalışma masamda çalışıyordum. Depremde yan odaya eşimin yanına gidene kadar ayakta duramıyordum. Eşimde bende akademisyeniz fakat depremde nasıl davranacağımızı bilmiyorduk. Birlikte sadece ayakta bekledik. Çok şükür bina yıkılmadı. Depremde nasıl davranmamız gerektiğini çocuklarımıza öğretmemiz gerekiyor. En önemlisi de güçlü binalar yapmak zorundayız. Depremler geçmişte olduğu gibi gelecekte de olacak. Yapmamız gereken bu gerçeği anlayıp buna hazırlıklı olmaktır. Binaları depremde yıkılmayacak şekilde yapmamız gerekiyor” dedi.

TATBİKATLARA DİKKAT ÇEKTİ

“Deprem fay hattında yaşayan bir şehir olarak, deprem anında ne yapmamız gerekeni bilmeliyiz” diyen Büyükakın sözlerini, “Büyükşehir Belediyesi olarak deprem simülasyonunu hayata geçirdik. Artık depreme dayanıklı binalar yapmak için mevzuatlarımız yeterlidir. Bugün yüreğimiz gerçekten buruk. Sivil toplum kuruluşları ne kadar çok etkinlik yaparsa, buradaki genç arkadaşlarımız gibi tecrübeler ortaya çıkardı. Tatbikatlarımızı çok ciddi şekilde hayata geçirmeliyiz. Bir daha böyle bir acı ile ne ülkemiz nede dünya insanların karşı karşıya kalmamasını umuyorum. Bizlere deprem döneminde hiç düşünmeden yardıma koşan dostlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum” ifadeleriyle sonlandırdı.

“O DÖNEM YAPILAN BİNALAR SAĞLIKSIZDIR”

AK Parti Milletvekili İlyas Şeker programda yaptığı konuşmada,“ 1999’da yaşadığımız depremin üzerinden 20 yıl geçti. Bundan sonra deprem olmayacak diye bir şey söz konusu değil. Biz yöneticiler ve vatandaşlar ne yapmamız gerekiyorsa onu yapacağız. Bu sadece bizim değil direk olarak vatandaşlarında üzerine sorumluluklar düşmektedir. O dönemde yapılan binaların çoğu sağlıksızdı. Şuanda bir ev satın alırken, teknik anlamda ne kadar güçlü olduğunu kendimize soruyor muyuz? Bizim bunu mutlaka sorgulamamız gerekiyor. Fayanstan önce binanın zeminine sağlamlığına bakmamız gerekiyor. 1999’dan önce yapılan tüm binaların riskli olduğunu düşünüyorum. 1999’dan önce yapılan binalarda oturan vatandaşlarımızdan kaç tanesi binalarının sağlamlığını kontrol ettirdi? Maalesef Bu konuda da eksiklerimiz var” ifadelerini kullandı.

“BİNALARIMIZI KONTROL ETMELİYİZ”

Şeker konuşmasını, “Bizlerin üzerine düşen sorumluluk oturduğumuz evlerin yıkılma risklerini kontrol etmemiz gerekiyor. Hükümet olarak elimizden gelen desteği veriyoruz. Yeter ki binalar güvenilir bir hale getirilsin. Amaç bundan sonra bir insanın dahi burnun kanamamasıdır. Deprem olur, önemli olan can kaybının olmamasıdır. Bu vebalin altında kalmamız lazım. Kentsel dönüşümde yapılan en büyük hata, çabuk unutuyor olmamızdır. Daha fazla daire yapmak için, rant sağlamak uğruna can kayıpları göz ardı edilebiliyor. Depremler kıyamet kopana kadar devam edecek. 365 gün boyunda depremi unutmamız gerekiyor” şeklinde sonlandırdı.

“ACILARI HALA TAP TAZE”

AK Parti Milletvekili Emine Zeybek, “Bugün 1999 depreminin 20’nci yılı ama acıları hala tap taze. O gün yaşanan acıları kıyamet olarak adlandırırdık. Unutmadık ve unutturmayacağız. Gölcük geçmişten daha güzel. Bugün gençlere burası yerle birdi desek inanamazlar. Bize büyük bir görev düşüyor. Aynı acıyı hala dün gibi yaşıyorum” şeklinde konuştu.

“DEPREM DEĞİL, BİNALAR ÖLDÜRÜYOR”

AK Partili Milletvekili Emine Zeybek’in ardından konuşan Vali Yardımcısı Dursun Balaban, “O günden bugüne devletimiz çok güzel şeyler yaptı. O gün susan telefonlar, kesilen Elektrikler, susuzluk gibi sıkıntıları diğer depremlerde yaşamadığımızı gördük. Bu konuda ilerlemeler kaydettik. Deprem sabahı yardımlar ilimize aktı. Yardım eden herkese teşekkür ediyorum. Şu anda AFAD olarak 2018’de 50 bin kişiye depremle ilgili eğitim verdik ve vermeye devam ediyoruz. İnsanları deprem değil, binalar öldürüyor. Depremlerde kaybettiğimiz canlara Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

AZMETTİK VE ÖĞRENDİK

GESOTİM Başkanı Necmi Kocaman programda yaptığı konuşmada, “20 yıl önce asrın felaketini yaşadık. Depremin çocukları GESOTİM’i kurarak afet alanlarından hiçbir bedel gözetmeksizin çalıştılar. Tek sermayemiz moral oldu. Bugün örnek alınır bir yapıya sahip GESOTİM. Kamu Yararı Dernek Statüsüne kavuşmuş bir şekilde GESOTİM çalışmalarına devam etmektedir. Bizler 17 Ağustos’a hazırlıksız yakalanmıştık. Sonrası azmettik ve öğrendik ve öğretmeye başladık. Halkımızın bilinçlenmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

20.YILDA TEŞEKKÜR PLAKETİ

Konuşmaların ardından Gölcük Arama Kurtarma Derneği Başkanı Necmi Kocaman önderliğinde arama kurtarma ekibine yeni katılan gençler için yemin töreni gerçekleştirdi ve diplomaları protokol üyeleri tarafından verildi.  Sonrasında da deprem döneminde desteklerini esirgemeyen ülkelerin büyükelçilerine ve konsoloslara plaket taktimi gerçekleştirildi. Anma programı Kuran-ı Kerim Tilaveti ve dualarla devam etti, akabinde de deprem fotoğraflarının yer aldığı GFSD Fotoğraf Derneği tarafından açılan sergi ve Kızılay’a ait stantlar gezildi. Depremin gerçekleştiği saat olan 03.02’de büyük hüzün ve gözyaşları arasında Deprem Anıtı’na Çelenk Sunumu, saygı duruşu ve dualarla program son buldu.

17 AĞUSTOS MEZARLIĞINDA ANMA PROGRAMI

Deprem şehitlerinin kabrinin bulunduğu 17 Ağustos Deprem Şehitliğinde Saat 11.00’da anma programı düzenlendi. Depremde yakınları kaybetmiş Gölcüklülerin ağırlıklı olarak katıldığı programda, Gölcük Kaymakam Vekili Ahmet Narinoğlu, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Mehmet Ellibeş, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, siyasi parti temsilcileri, belediye başkan yardımcıları ve çalışanları ile çok sayıda ulusal ve yerel gazete temsilcileri yer aldı. Gölcük Vaizi Adnan Yıldız tarafından Kuran-ı Kerim Tilaveti ve dualar yapıldı ve deprem şehitleri bir kez daha rahmetle anılmış oldu. Ayrıca Gölcük’ün çeşitli mahallelerinde bulunan ve deprem şehitlerin kabirlerinin bulunduğu mezarlıklarda da Kuran-ı Kerim Tilaveti ve dualar gerçekleştirildi. 

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: Gölcük, 20.Yılında, Depremi, Unutmadı,, Unutmayacak!,
Haber Videosu
Diğer Fotoğraflar




Yorumlar
Ulusal Gazeteler
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
81
68
1
3
26
30
2
Fenerbahçe
79
79
1
4
25
30
3
Trabzonspor
49
51
11
4
15
30
4
Beşiktaş
46
40
12
4
14
30
5
Kasımpasa
43
53
11
7
12
30
6
Başakşehir
42
38
12
6
12
30
7
Rizespor
42
36
12
6
12
30
8
Antalyaspor
41
35
9
11
10
30
9
A.Demirspor
39
46
9
12
9
30
10
Alanyaspor
39
38
9
12
9
30
11
Sivasspor
38
36
10
11
9
30
12
Kayserispor
36
36
11
9
10
30
13
Samsunspor
36
35
14
6
10
30
14
Ankaragücü
33
36
11
12
7
30
15
Hatayspor
33
36
11
12
7
30
16
Konyaspor
33
31
11
12
7
30
17
Gaziantep FK
31
34
15
7
8
30
18
Karagümrük
30
34
14
9
7
30
19
Pendikspor
29
34
15
8
7
30
20
İstanbulspor
13
22
20
7
3
30
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı