Haber Detayı
22 Haziran 2014 - Pazar 22:44
 
İsmail Baran: “KÖRFEZ SANAYİYE DOYDU”
Röportaj Haberi


HALKIN İÇİNDEN GELEN VE HALKLA İÇİÇE BİR BAŞKAN

Körfez Belediyesi Sarayının dıştan görkemli ama abartılı yapısını gördükçe içine girmeyi hep istemişimdir.

 

Başkan Yunus Pehlivan döneminde kısmet olmadı. Hafta sonu hem Körfez’in çiçeği burnunda başkana “hayırlı olsun” demek hem de merakımı gidermek için hafta sonu İsmail Baran’ı ziyaret ettim.

 

Anlatıldığından ve dıştan görüldüğünden daha görkemli sarayın başkanlık odasında Başkan baran ile kahvemizi yudumlarken keyifli sohbet ettik.

 

İlk kez karşılaştığım başkan Baran’ın gülen yüzünden, anlattıklarından, projelerinden o kadar etkilendim ki sohbetten hiç düşünmediğim halde okuyacağınız röportaj çıktı.

 

Refah Partisi (RP), Fazilet Partisi (FP), Saadet Partisi (SP)’de ilçe başkanlığı yapan, teşkilatlarda görev alan, 1 yaşından buyana siyasetin içinde olan Baran, Ak Parti Körfez oyunu 9.269, oy oranını yüzde 4.2 arttırarak siyasette kendisini sürekli yenileyerek geliştirdiğini kanıtlamış.

 

Körfez’de 30 Mart’ta birinci parti Ak Parti’nin ikinci olan MHP ile üçüncü olan CHP’nin toplam oyundan daha fazla oy almasını sağlayarak bu konudaki siyasi kariyerini herkese kabul ettirmiş.

 

2009 seçimlerinde Körfez ve Büyükşehir Belediye Meclis üyesi seçilerek görev yaptığı 5 yılda belediyeciliği öğrenen Baran, Körfez’in sorunlarını bildiğini ürettiği ve hazırladığı çözüm projeleri ile Körfez halkına inandırmış.

 

Başkan Baran ile yaklaşık bir saat sohbet ettik. Her soruma gülen yüzüyle açık yüreklilikle cevap verdi.

 

Ak Parti Hükümeti ve Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun desteğiyle 5 yılın sonunda Körfez’i tanıyamayacağımızı söyleyen Başkan İsmail Baran’a başarılar diliyorum.

 

Başkanlık koltuğuna bir dönem için oturduğunu söylese de vaatlerinin ve projelerinin sonuçlandığını gören, performansına tanık olan, her zaman halkın içinde gören Körfez halkı İsmail Baran’ı bırakmayacak ikinci belki üçüncü dönem de başkan görmek isteyecektir.

 

                                                                                     Galip ATAMAN

--------------------------------

Sayın Başkan, Körfez’e gelmişken size uğramadan, hayırlı olsun demeden İzmit’e dönmek istemedim. Aday adayı ve aday olarak girdiğiniz yarışta rakiplerinizle zor bir süreç yaşadınız, kazandınız. Başarılar diliyorum.

 

Hocam Allah kısmet etti, başkan seçildim. Aday adaylığım sürecinde Ak Parti teşkilatlarına, seçimde Körfez halkına hep güvendim. Bana güvenenleri, oylarıyla beni başkanlık koltuğuna oturtanları mahcup etmemek için daha çok çalışmam gerekeceğini biliyorum. Sorumluluğumun daha da arttığının bilincindeyim. Körfezimize ve tüm vatandaşlarımıza daha yaşanabilir bir Körfez oluşturabilmek için çalışacağımızı söylemiştik. Göreve geldiğimiz ilk günden beri dur durak bilmeden Körfezimize yapacağımız hizmetleri gerçekleştirmek için çalışmalara başladık. Deyim yerinde ise 7/24 çalışıyoruz.

 

Başkan değişiminde aynı partide nöbet değişimi olduğunda kadrolarla fazla oynanmaz. Siz ezber bozdunuz, aynı partiden olmanıza ve mecliste birlikte çalışmanıza rağmen önceki başkan Yunus Pehlivan’ın ekibini görevden aldınız.

Doğru. Benim Körfez halkına ve teşkilatıma yapacağım projeler ve hizmetlerle ilgili sözlerimi gerçekleştirebilmem için uyumlu çalışabileceğim ekibe ihtiyacım var. Bu bir görev değişimi gidenler de gelenler de bizim arkadaşlarımız. Öyle olması gerekiyordu.

 

Değişiklik sürecek mi? Önümüzdeki günlerde yeni atamalar, görevlendirmeler olabilir mi?

2.5 aylık çiçeği burnunda bir başkanım. Belediyede yeni görev değişiklikleri olacaktır. Benimle çalışmak isteyen, bizi bu koltuğa oturtan Körfez halkına gülen yüzle yaklaşan, isteği yerine getirilmese bile güler yüzle hayır diyecek arkadaşlara ihtiyacımız var. O arkadaşlarımıza belediyede görev vereceğiz.

 

Bu sözlerinizden “Körfez Belediyesi kadrolarında önümüzdeki günlerde yeni değişiklikler olacak” diyebilir miyiz?

Evet, diyebilirisiniz.

 

Önceki başkan, sizinle adaylık yarışına giren Yunus Pehlivan ziyaretinize geldi mi, görüşüyor musunuz?

Devir teslim yaptıktan sonra bir kaç kez geldi, görüşüyoruz. Aramızda sorun yok. Ama bu, Yunus beyin her yaptığı doğrudur, her yaptığını onaylıyorum anlamına gelmez.

 

Yunus Bey deyince aklıma geldi. Son günlerde bir yerel gazete ısrarla sizden olumsuz şekilde bahsediyor, aleyhinizde haberler yapıyor, yazılar yazıyor. Yargıdaki bir konuyu diline pelesenk etmiş sürekli işliyor, neden? Sizinle ne alıp veremediği var?

Türkiye’de yargı ile işi olmayan, mahkemelerde devam eden davası olmayan var mı? Hakkımdaki iddialara neden olan konudan rahatsız değilim. O tarihte kamunun, belediyenin ve vatandaşların menfaati için aldığım karardan pişman değilim. Yargılama devam ediyor. Dava bittikten, dosya kapandıktan sonra konuşacağım. Neden sadece o gazete karalama kampanyasına devam ediyor da diğerleri tek satır olumsuz yazı yazmıyor, haber yapmıyor. Benim dönemimle benden önceki dönemi karşılaştırırsanız o gazetenin rahatsızlığının nedenini açıkça görürsünüz. O gazeteyi muhatap almıyorum, okumuyorum, belediyeye sokmuyorum.

 

Güne nasıl başlıyorsunuz, neler yapıyorsunuz?

Belediyeye gelmeden yerel gazeteleri mutlaka okurum. Sizin yazılarınızı takip ederim. Çiçeği burnunda başkan olarak tebrikleri kabul ediyorum. 2.5 ayda 10 bine yakın kişi ile görüştüm, sorunlarını dinledim. İddia ediyorum, benim 2.5 aylık başkanlık dönemimde belediyeye benden önceki 5 yıllık dönemden daha fazla Körfezli geldi.

 

Başkan tamam da. Bütün zamanınızı vatandaşın sizi tebrikleri ile geçirirseniz ne zaman iş yapmaya ne zaman vakit ayıracaksınız?

Hocam, ben Körfez Belediyesinde ara verilen yapılmayan “halk gününü” yeniden başlattım. Her Çarşamba Körfezli hemşerilerimin isteklerini ve sorunlarını dinliyorum. Sizin saray dediğiniz belediye hizmet binamızın kapısını, salonlarını halkımıza açtık. Karşılıklı, bire bir, yüz yüze konuşuyoruz.

 

Halk meclisine gelen ya da sokakta karşılaştığınız Körfezliler size en çok hangi sorunlarını yansıtıyorlar, sizde ne istiyorlar?

Türkiye genelinde olduğu gibi Körfez’de de en önemli sorun işsizlik. Körfezliler en çok iş konusunda kapımızı çalıyor. Kısaca iş istiyor. Biliyorsunuz, Körfez bir sanayi kenti olması nedeniyle göç alan bir ilçe. Belediyeyi iş kurumu gibi görüyor.

 

Peki, iş taleplerini karşılayabiliyor musunuz?

Çok zor. Keşke imkanlarımız olsa da her iş için başvuranı iş sahibi yapabilsek. Yardımcı olamayacağımızı güler yüzle, umudunu kırmadan söylüyoruz.

 

Körfez’in sanayi kenti olduğunu söylediniz. Sahili, Tüpraş başta olmak üzere tüm sanayi kuruluşları işgal etmiş, nefes alacak yer bırakmamışlar. Yarattıkları çevre ve görsel kirlilikten bahsetmeyeceğim. Bundan sonrası için ne düşünüyorsunuz?

Körfez sanayiye doydu. Bunu ben değil herkes söylüyor. Hükümetimizin, Valiliğimizin, Büyükşehir Belediyemizin bu konu ile ilgili çalışmaları var. Biz Körfez Belediyesi olarak sahile çivi çakılmasına karşıyız, yeni sanayi tesisleri kurulmasına izin vermeyeceğiz. Çevreyi kirletmeyecek, görsel kirlik yaratmayacak bacasız sanayi dediğimiz iş yerleri açılmasını teşvik edeceğiz.

 

Hem sahilde bir metre kare yer kalmadı diyorsunuz hem de bacasız sanayi tesislerin kurulmasını teşvik etmekten bahsediyorsunuz.

Sahilde yeni tesise izin verilmeyeceği doğru. Benim sözünü ettiğim bacasız sanayi dediğimiz çevreye zarar vermeyecek tesisleri İlimtepe bölgesine, yeni yapılacak Kuzey Marmara Oto Yolu kenarına planlıyoruz. İlimtepe demişken, Körfez’in yeni yerleşim bölgesi olacağını söylemek istiyorum. Körfez-İlimtepe arasında 11 kilometre uzunluğunda yeni duble yol çalışmalarına yakında başlayacağız. Mevcut İlimtepe Yolu yan yol olarak kullanılacak. Üniversiteyi de İlimtepe’de yapacağız.

 

Sanayiden söz açılmışken sanayinin içinde sıkışıp kalmış yerleşim alanları var. Onlar için alınmış kararlar olduğunu biliyorum. Bu konuda bir çalışmanız var mı?

Hocam zamanında iş için, aş için Körfez’e gelip sanayi ile iç içe yaşayan vatandaşlarımız bugün sanayinin ortasında kalmışlar. Haklı olarak olası tehlikelere karşı güvence istiyorlar. Barbaros Mahallesi ve Kabakoz bölgesindeki toplam 550 konut sahibi ile önümüzdeki günlerde bir araya gelip tekliflerimizi söyleyeceğiz. O konutları boşaltmaları halinde İlimtepe’de belediyeye ait 337 konutumuzu vereceğiz. Konut istemeyenlere para teklif edip konutunu alacağız.

  

Son günlerde çok tartışılan Gübretaş Amonyak tankı konusu için ne diyeceksiniz?

CHP’lilerin bildik alışkanlıklarından, itirazlarından kaynaklanıyor. Gübretaş’ın 20 tonluk amonyak tank yaptığı doğru. İzinler alınmış. Öyle iddia edildiği gibi tehlike yaratacağını sanmıyorum. Amonyağın su ile temas ettiğinde tehlike oluşturmadığı bilimsel olarak ispatlanmış. Belediye olarak biz de takip ediyoruz. Geçenlerde çalışmaları yerinde inceledim. Çift kat kalın yırtılmaya, delinmeye dayanıklı yapılıyor. 12 şiddetinde depreme dayanıklı inşa ediliyor. Kimsenin korkmasına gerek yok. Bölgenin tek amonyak tankı değil. Yıllar önce yapılan İGSAŞ amonyak tankı var. Bugüne kadar hiçbir tehlikeye neden olmadı.

 

Göreve başlayalı 2.5 ay oldu ama boş durmuyorsunuz, neler yapıyorsunuz?

Seçim öncesi verdiğimiz sözleri Allah kısmet ederse beş yılda tamamlayacağız. Sokak aralarında kurulan pazarların yerine daha modern, yağmurda, çamurda, tozda alışveriş yapmalarına son vermek amacıyla rahat, hijyenik, sağlıklı ortamlar oluşturuyoruz. Bunun için Kocaeli’nin en büyük, 3 katlı pazaryeri yapımına başladık. Kocaeli’nin en büyük, 2 bin kişilik düğün salonu inşaatı da devam ediyor.

 

Projelerinizi sormayacağım. Seçim öncesi anlattınız. Önümüzdeki süreçte 5 yıl bol bol konuşacağız. YÖK’ün onayladığı ve Körfez’de yapılması planlanan Kocaeli Üniversitesi 4 yıllık Lojistik Yüksekokulunun son durumunu soracağım. Üniversitenin bölgeye kazandırdığı artı değerleri biliyorum. Yüksekokul inşaatı bitti mi?

Körfez Belediyesi olarak Kocaeli Üniversitesi Sayın Rektörüne boşalttığımız belediye hizmet binası tahsis edildi. Binada yapılacak tadilatı tamamlayıp 2014-2015 öğretim yılına teslim edileceği söylendi. Verilmiş sözler, açıklamalar var ama ortada üniversiteye teslim edilecek bir bina yok.

Olmadığını biliyorum. Okul binası olmadığı için kağıt üzerinde Körfez’de kurulan KOÜ Lojistik Yüksekokulu önümüzdeki öğretim yılında öğrenci alamayacak. Siz üniversiteye tahsis edilen eski hizmet binası için ne yapacaksınız?

30 Mart sonrası ilk işimiz Körfez’i üniversite kenti yapmak için üniversitemizin kapısını çaldık. Körfez’de yapılacağı açıklanan 4 yıllık Lojistik Yüksekokulu Dubai Port’a yaptırmak için çalışma yaptık. Körfez Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi, Dubai Port ve onarımı yapacak inşaat firması ile dörtlü protokol imzaladık. Belediyemizin öncülüğünde Dubai Port’un yaklaşık 2.5 milyon dolar harcayarak sponsorluk yapacağı Lojistik Yüksekokul onarımına hemen başlayacağız.

 

Ben okul binasının tamamlandığını biliyordum, meğer daha başlanmamış bile. Bu durumda Körfez’de yüksekokul açılması, öğrenci alınması 2015-2016 Öğretim yılına kaldı demektir. Hayırlı olsun. Başka neler yapacaksınız?

İlimtepe’de önceki yıllarda Beytepe Üniversitesi’nin yer arayışı vardı ama sonradan vazgeçer gibi oldular. Önümüzdeki günlerde Beytepe Üniversitesi dahil vakıf üniversiteleri ile görüşüp Körfez’e mutlaka bir üniversite kazandıracağız. Körfez’in merkezi doldu. Yeni gelişme alanı İlimtepe Bölgesi ve Kuzey Marmara Otoyolu çevresi olacak diyebilirim.

 

Son olarak sizi en çok heyecanlandıran projelerin başında ne geliyor dersem?

Körfez’e kentlerin simgesi, hatta kimliği olarak bilinen bir kent meydanı projesini çok önemsiyor ve istiyorum. Bunun için belediye garajı, itfaiye ve Sedaş’ın kullandığı yaklaşık 350 bin metrekarelik alanı Körfez Kent Meydanı olarak programlayıp yapacağız. Tabi bugünden yarına yapılacak bir proje değil. Uzun vadede ama mutlaka yapacağız. Çok önemsediğim bir diğer proje; Körfez’i lojistik merkez yapmak. Tüm sanayi kuruluşlarına hizmet veren tankerler ve tırlar boş buldukları arsalara park ediyorlar. Körfez’e yakışmayan bu görsel kirliliğe neden olan, trafiği tıkayan görüntülere son vermek için lojistik merkez kurmak istiyoruz.

 

Başkan, merhaba demek için uğradım ama keyifli bir sohbet oldu. Konuşmalarımızı yazabilir miyim? Özellikle girişte gülen yüzlü, konuklarınızla ilgilenen personelle karşılaşmak etkiledi. Teşekkür ederim.

Elbette yazabilirsiniz. Körfez’de yeni bir dönem başladı. Sloganımız; gülen başkan, gülen personel, gülen Körfez, gülen Kocaeli, gülen Türkiye..

 

                            ***                      ***                      ***

İSMAİL BARAN KİMDİR?

Körfez Belediye Başkanı İsmail Baran, aslen Artvinli olup 1966 yılında Sakarya’da doğdu.30 yıldır Körfez’de yaşıyorum. Karadeniz Teknik Üniversitesi Rize Makine Yüksek Meslek Okulu bölümünün ardından Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesini bitirdi. Körfez’de esnaflık yapıyor.

Evli 3 çocuk babası.

Kaynak: (İHA) - İhlas Haber Ajansı Editör: Metehan OĞUZ
 
Etiketler: İsmail, Baran:, “KÖRFEZ, SANAYİYE, DOYDU”,
Yorumlar
Ulusal Gazeteler
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
81
68
1
3
26
30
2
Fenerbahçe
79
79
1
4
25
30
3
Trabzonspor
49
51
11
4
15
30
4
Beşiktaş
46
40
12
4
14
30
5
Kasımpasa
43
53
11
7
12
30
6
Başakşehir
42
38
12
6
12
30
7
Rizespor
42
36
12
6
12
30
8
Antalyaspor
41
35
9
11
10
30
9
A.Demirspor
39
46
9
12
9
30
10
Alanyaspor
39
38
9
12
9
30
11
Sivasspor
38
36
10
11
9
30
12
Kayserispor
36
36
11
9
10
30
13
Samsunspor
36
35
14
6
10
30
14
Ankaragücü
33
36
11
12
7
30
15
Hatayspor
33
36
11
12
7
30
16
Konyaspor
33
31
11
12
7
30
17
Gaziantep FK
31
34
15
7
8
30
18
Karagümrük
30
34
14
9
7
30
19
Pendikspor
29
34
15
8
7
30
20
İstanbulspor
13
22
20
7
3
30
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı