Yıllardır, “Meslek Lisesi Memleket Meselesi” sloganıyla meslek liselerine yeterli desteğin verilmediğini yazdım.
Sanayinin ihtiyacı eleman yetiştirilmediğinden genç işsizler başta olmak üzere istihdam açığının giderek arttığını söyledim.
Ama son zamanlarda Mesleki Teknik ve Anadolu Liselerindeki niteliği artıracak, sektörle iş birliklerini güçlendirecek adımların atılması dikkat çekiyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesleki ve teknik eğitim ile ilgili açıklamaları eğitimde nereden nereye gelindiğini anlatıyor.
Geçen hafta okul, öğretmen ve sistem eksikliklerinin büyük ölçüde giderildiğini, hedeflerinin kaliteyi yükseltilmek olduğuna dikkat çekmesi önemliydi.
Değerli okurlar,
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’i yakından takip ediyorum.
Mesleki eğitim ve okul öncesi başta olmak üzere okullar arası başarı farkını giderecek çalışmalarını takdir ederek izliyorum.
Öğretmenlere moral ve motivasyon kazandıracak, özlük haklarını iyileştirecek sonuçları kısa sürede alacağını düşünüyorum.
Deneyimleri ve birikimleriyle güven veren Fehmi Rasim Çelik gibi bürokratlarla “Eğitimde Devrim” niteliğinde kararlara imza atacağına inanıyorum.
“Bir eğitim sistemi öğretmeni kadar güçlüdür. Öğretmenlerimizi mümkün olduğu kadar onların talepleri doğrultusunda mesleki gelişiminin yanında kişisel gelişim, liderlik eğitimi ve 21’inci yüzyılın değişen ve gelişen yetkinlikleri ile desteklemek Millî Eğitim Bakanlığı olarak en önemli önceliğimiz” cümlesini önemsiyorum.
Sayın Bakan, “Sektörün tüm birikiminin, deneyiminin, müktesebatının mesleki eğitimde aktif olarak kullanıldığı yeni bir döneme girdik” derken samimiydi.
Geliniz, OSB’lere ve kurumlara bakalım;
Bir: Mesleki eğitimler, Millî Eğitim ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlıkları ortaklığında yürütülen çalışmalar sonrası OSB’lerde başladı, geliştirilerek devam ediyor.
İki: 13’ü Kocaeli’de olmak üzere 251 Organize Sanayi Bölgesindeki (OSB) Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL) ve Mesleki Eğitim Merkezinde (MEM) veriliyor.
Üç: OSB’lerdeki mesleki ve teknik eğitim kurumları öğrencilere staj ve işbaşı eğitimleriyle mesleki becerilerinin geliştirilmesi açısından imkanlar sunuyor.
Dört: Kocaeli’de OSB’lerle eşleşen Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri,
Kocaeli’de OSB’lerle eşleşen Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri;
1)Kartepe MTAL-Arslanbey OSB
2)Şehit Öğretmen Ergün Komut MTAL- Alikahya OSB
3)Sabancı MTAL- Asım Kibar OSB
4)Körfez Mesleki Eğitim Merekezi- Dilovası OSB
5)Gebze MTAL- Gebze Güzeller OSB
6)Hereke Nuh Çimento MTAL- Dilovası Kömürcüler OSB
7)Tadım Yücel MTAL- Gebze GOSB
8)PAGEV MTAL- Plastikçiler OSB
9)GEBKİM MTAL- GEBKİM OSB
10)Çelik İhracatçılar Ali Çelikoğlu MTAL-İMES
11)Marshal Boya MTAL- Kocaeli KOBİ
12)Dilovası MTAL- Makine İhtisas OSB
13)Hatice Bayraktar OSB- TOSB
KÖRFEZ MTAL KİMYA
Gelelim asıl konumuz Körfez MTAL Müdürü Harun Künü ve okulda açmayı düşündüğü Kimya Alanına.
Harun Hoca, Kimya öğretmeni olup 2018 yılında Kimya Bölümü ve Alanı olmayan Körfez MTAL’ye müdür olarak atandı.
O tarihten itibaren okulda Kimya Alanı bulunmamasına rağmen Kimya Alanı varmış gibi her türlü özlük ve ekonomik haklardan yararlandı.
Ama her nedense müdürlüğünü yaptığı Körfez MTAL’de Kimya Alanı açmak gibi bir girişimde bulunmadı.
Ama son günlerde Körfez Ticaret Odası kapısını çalarak Kimya Alanı açmak için özel çaba harcamaya başladı.
Nedenini merak ederken Millî Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün 6 Ağustos 2021 tarihinde “Kimya/Kimya Teknolojisi Alanı Öğretmen ve Yöneticileri” ile ilgili genelge yayınlandı.
Kimya Alanı olmayan okulda müdürlük yapan Kimya Öğretmeni Harun Hoca meğer müdürlüğü ve ekonomik haklarını kaybetmekle karşı karşıya kalınca;
Bir: Yaklaşık 30 kilometrelik aynı güzergah üzerinde İzmit, Derince, Körfez Hereke’deki Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde KİMYA ALANI Körfez’e ikinci Kimya alanı açmak istiyor.
İki: Dilovası’nda Türkiye’nin ilk ve tek Kimya İhtisas OSB tarafından yaptırılan, bünyesinde 13 laboratuvar bulunan, öğrencilerine iş garantisi veren
GEBKİM Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne rağmen ısrar ediyor.
Üç: Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın her türlü desteği verdiği GEBKİM Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile yarışacağını sanıyor.
Dört: Bölgedeki Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin pandemi döneminde ürettikleri deterjan, dezenfektan, kolonya sayesinde okulların, öğrencilerin, kamu kurum ve kuruluşların temizlik sorunlarının giderildiğini unutuyor.
Beş: Hereke Nuh Çimento Mesleki Teknik Anadolu Lisesinde deterjan, dezenfektan, kolonyadan sonra üretilen boyaların okullarda kullanıldığının farkında değil.
Altı; Körfez Ticaret Odası ilçedeki sanayilerin kimya mezunu elemana ihtiyacı olduğunu rapor etse de TÜPRAŞ değil hiç bir sanayi kuruluşunun kimya elemanı istemediğini, talep edenlerden fabrikada çalışanların yakınlarını tercih ettiğini bilmiyor.
SONUÇ: Bölgedeki sanayi kuruluşları ihtiyaçları olan Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri Kimya Bölümü ya da alanı mezunlardan GEBKİM MTAL, Çınarlı MTAL, ;İzmit MTAL, Derince Çınarlı MTAL mezunlarını tercih ediyor.
Körfez MTAL’ye yeni alan açmak söz konusu ise öncelikle elektrik, elektronik, makine, teknoloji alanları açılmalı.
Ama Körfez MTAL Müdürü Harun Künü bakanlık genelgesi doğrultusunda koltuğunu kaybetmemek için Kimya Alanı açacaksa kusura bakmasın Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu kadar zengin değil.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerini istihdama yönelik hazırlarken Körfez MTAL’de kişiye göre alan ya da bölüm açılmasına izin vermez.
Önceki yıllarda da Hereke Nuh Çimento MTAL’ne atanan Zeynel Abidin Kayış, müdürlüğünü devam ettirebilmek için İnşaat Alanı açtı. Başka okula müdür olarak atanınca İnşaat Alanı öğrenci bulamadığı için kapanmak üzere.
Kaynak: Bizim Yaka Gazetesi
|