Haber Detayı
04 Ekim 2020 - Pazar 11:55
 
GTÜ’den Dijital Tarım Hamlesi
(HABER: Galip ATAMAN) Gebze Teknik Üniversitesi Akademik Yılı, 5 Ekim Pazartesi günü Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin vereceği ‘Dijital Tarım’ açılış dersi ile başlayacak. Törende, Tarım ve Orman Bakanlığı ile GTÜ Rektörlüğü arasında Akıllı Tarım Uygulamaları protokolü imzalanacak
Güncel Haberi


İLK DERS BAKANDAN
5 Ekim Pazartesi günü yapılacak 2020-2021 Akademik Yıl açılış törenine Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ile Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü üst düzey yöneticilerinin de katılacağını söyleyen Rektör Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, “GTÜ Kongre ve Kültür Merkezinde yapılacak akademik yıl açılıştöreninda Sayın Bakanımız Akıllı Tarım Uygulamaları Eğitimi açılış dersini vererek Dijital Tarımı anlatacak” dedi.
 
PROTOKOL İMZALANACAK
Rektör Prof. Dr. Aslan akademik yıl açılış töreninde, 15 Ocak 2020 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı ile YÖK arasında imzalanan protokol kapsamında 
GTÜ ile Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü arasında işbirliği protokolunun imzalanacağını ifade etti. Törenin ardındanAkıllı Tarım Alanları ile Çayırova Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğü Uygulama Alanlarında incelemelerde bulunulacak.
 
ÇİFTÇİYE EĞİTİM VERECEK
GTÜ ile Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü arasında imzalanacak Akıllı Tarım uygulamaları işbirliği protokolü ile iki kurumun TÜBİTAK ve TAGEM gibi ulusal ve uluslararası araştırma fonlarına ortak proje sunması ve yürütmesi,
ortak çiftçi eğitimleri yapılması,Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü personeline’Bitki Doku Kültüğrü’ ve ‘Modrrn Uzaktan Algılama Teknolojilerine dayalı akıllı tarım uygulamaları eğitimleri verilecek.
**********
 
Prof. Dr. Yelda Özden Çiftçi
 
Gebze Teknik Üniversitesi ve
“AKILLI TARIM” ATAĞI
 
Pandemi yaşadığımız bu dönemde her alanda öne çıkan dijitalleşme, tarım alanında da son zamanlarda etkisini göstermeye başladı. 
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tarımın dijitalleşmesi yoluyla akıllı hale getirilmesi hedefi kapsamında, Gebze Teknik Üniversitesi bünyesinde ‘Akıllı Tarım Araştırma ve Uygulama Merkezini (GTU-ATAM) kurmaya hazırlanıyor. 
YÖK tarafından onaylanan merkez açılış için gün sayıyor. 
Bu sırada da halihazırda devam eden tarımsal biyoteknoloji çalışmalarına tarla koşullarda sensörler ve insansız hava araçları (İHA) ile destekli akıllı tarım ve kapalı alanlarda dikey tarım uygulamalarını ekleyerek önemliçalışmalar gerçekleştiriliyor.
 
Tarımda dijitalleşme ve akıllı tarım
Nüfusun giderek arttığı dünyamızda iklim değişikliklerinin, hızlı sanayileşme ve yapılaşmanın neden olduğu tarımsal alanlarda azalma, daha çok insanı doyurabilmek için var olan daha az alanda daha çok ve sağlıklı üretim yapma, su kaynaklarının daha etkin kullanılmasını ve çevreci bir tarım yapılmasını zorunlu hale getirdi. Bu kapsamda Endüstri 4.0 ile hayatımıza giren dijital teknolojiler Tarım 4.0’ı tetikleyerek üretimde akıllı tarım teknolojilerinin kullanılmasına vesile oldu. 
Akıllı tarım son yıllarda hızlı gelişen ve yaygınlaşan Nesnelerin İnterneti (IoT), Yapay Zeka (AI), Uzaktan algılama ve görüntü işleme teknikleri, Coğrafi Bilgi Sistemleri ile entegre edilmesi ile ortaya çıkan güncel bir modern tarım yaklaşımıdır. Nem, sıcaklık ve elektriksel iletkenlik sensörleri yardımı ile toplanan toprak ve meteoroloji verilerine ek olarak, gerek uydu sistemlerinden gerekse insansız hava araçları olan dronelar ile alınan yüksek çözünürlükte çok bantlı görüntüler karar destek platformlarına gerçek zamanlı aktarılarak, yapay zeka desteği ile saniyeler içerisinde durum tespiti ve çözüm önerileri yapılabilmektedir. 
 
Tarım Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ile Gebze Teknik Üniversite si arasında işbirliği protokolü
Tarımda dijitalleşmeye önem veren Tarım Bakanlığı, YÖK ile araştırmada işbirliğini sağlayacak protokolü 15 Ocak 2020’de imzaladı. 
Bu protokol kapsamında gerçekleşen en önemli işbirliklerinden bir tanesi uzun zamandır coğrafik olarak yan yana konumlanan GTÜ ile Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’ne bağlı Çayırova Tohum Sertifikasyon ve Test Müdürlüğü arasında gerçekleştiriliyor. Akıllı tarım uygulamaları konusunda araştırma işbirliğini sağlayacak 5 Ekim 2020 günü Tarım Bakanımızın katılımıyla GTÜ, Kültür ve Kongre Merkezi’nde imzalanacak protokol iki kurumun TÜBİTAK ve TAGEM gibi ulusal ve uluslararası araştırma fonlarına ortak proje sunulması ve yürütülmesi; ortak çiftçi eğitimlerinin yapılması, GTÜ tarafındanTarım Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü personeline ‘Bitki Doku Kültürü’ ve ‘ Modern Uzaktan Algılama Teknolojierine dayalı akıllı tarım uygulamaları eğitimi’ kurslarını vermesine olanak tanıyor. 
Nitekim, protokolün imzalanması ile birlikte söz konusu iki kurs eş güdümlü olarak 5 ve 9 Ekim 2020 tarihinde başlarken, yerli sensor istasyonu geliştirilmesi ile ilgili araştırma projesi sanayi işbirliğini de sağlayarak TAGEM’e sunuldu.
Temel Bilimler Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, Bitki Biyoteknolojisi grubu ve Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümleri işbirliği ile yürütülmekte olan çalışmalarda Gebze Teknik Üniversitesi yerleşkesi içerisinde belirlenen test alanlarında akıllı tarım kapsamında önemli faaliyetler yürütülüyor. Bitki Biyoteknolojisi grubu toprağın farklı derinliklerinin sıcaklığını, nemini ve elektriksel iletkenliğini ölçerek, elde ettiği verileri gerçek zamanlı olarak bulut sistemine aktaran ve doğru zamanda doğru miktarda sulama ve gübreleme yapılmasına olanak tanıyan sistemi kurarak, tıbbi aromatik bir bitki olan ve ilaç sanayisinde kullanılabilecek önemli etken maddeler içeren biberiyenin üretimine başladı. 
Faaliyetler kapsamında Harita Mühendisliği Bölümü tarafından akıllı tarım test alanlarında modern uzaktan algılama teknolojileri kullanılıyor.Yüksek çözünürlüklü ve multispektral (çok bantlı) kamera düzeneklerine sahip insansız hava araçlarıyla (İHA) farklı geometrilerde gerçekleştirilen uçuşlar neticesinde tarım ve orman alanlarının dijital ortama aktarımları ve üç boyutlu haritalamaları yapılarakhedef arazilerin topoğrafik yapısı ve topoğrafya üzeri bitkilerinuzunluk, alan, hacim gibi tüm metrik bilgileriçok kısa sürelerde çok yüksek doğrulukta elde ediliyor. Spektral imzaları (renk değerleri) ve biçimsel geometrileri belirlenen bitkiler otomatik olarak sınıflandırılıyor. Otomatik sınıflandırmalar, hangi bitki tipi hakkında bilgi gerekiyorsa bu bitki özelinde metrik analizler yapılabilmesine olanak sağlıyor. Yanısıra, dijital ortamda problemli ve ilaçlama gerektiren tarım sahaları tespit edilerek ilaçlama kabiliyeti bulunan İHA’lar yardımıyla ihtiyaç olan alanlarda ilaçlama yapılıyor.Bu sayede, bitki gelişimi için önemli problemlerin de önüne geçilmişoluyor. 
Akıllı tarımın yanı sıra son dönemlerde özellikle hasattan markete olan lojistiğin azaltılması için megakentlere yakın yerlerde konumlandırılan kapalı küçük alanlarda raflı dikey sistemlerde az alanda etkin üretime olanak tanıyan sistemlerde AKIM Metal işbirliği ile GTÜ, Moleküler Biyoloji ve Genetik öğretim Üyeleri’nden Bitki Biyoteknolojisi araştırma grubunun sorumlusu Prof. Dr. Yelda ÖZDEN ÇİFTÇİ ve ekibi tarafından 20 m2’lik iki konteynırda üç kat raf sistemi gerçekleştiriliyor. Hidroponik sistemler kullanılarak topraksız tarım yapılan konteynırlarda aydınlatma Akım Metal’in ürettiği LED’ ler ile sağlanıyor. İki konteynırda yeşil yapraklı ve tıbbi aromatik13 farklı bitki üretiliyor. Ürüne ve dizayna göre20 dönüm tarlada toplanabilecek ürünün 1 dönümlük kapalı alanda daha kısa sürede alınabilmesini sağlayan sistem aynı zamanda insektisit veya herbisit kullanılmadan bitkiyi strese sokmadan iyi tarım ile elde edilmesine olanak sağlıyor. Yani ürün paketleme aşamasından sonra tüketiciler için kullanıma hazır hale gelmiş oluyor. 
Prof. Dr. Yelda Özden Çiftçi kimdir?
GebzeTeknik Üniversitesi (GTÜ) Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yelda ÖZDEN ÇİFTÇİ,İstanbul Üniversitesi, Biyoloji Bölümü’nden mezun olduktan sonra Yüksek Lisans ve doktora çalışmalarını Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde tamamladı. Doktora sonrası çalışmalarını kriyoprezervasyon alanında CNR/IVALSA; İtalya’da burslu olarak gerçekleştiren Prof. Özden Çiftçi bitki doku kültürü, kriyoprezervasyon, ikincil metabolit üretimi ve bitki bakteri etkileşimi konularındaki araştırmalarının yanısıra son zamanlarda akıllı ve dikey tarım konularında çalışmaktadır.
 
 
Kaynak: Editör:
 
Etiketler: GTÜ’den, Dijital, Tarım, Hamlesi,
Haber Videosu
Yorumlar
Ulusal Gazeteler
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
90
77
1
3
29
33
2
Fenerbahçe
86
87
1
5
27
33
3
Trabzonspor
55
56
12
4
17
33
4
Beşiktaş
51
44
12
6
15
33
5
Başakşehir
49
44
12
7
14
33
6
Rizespor
48
43
13
6
14
33
7
Kasımpasa
46
55
13
7
13
33
8
Alanyaspor
45
43
10
12
11
33
9
Sivasspor
45
40
10
12
11
33
10
Antalyaspor
45
38
10
12
11
33
11
A.Demirspor
41
49
10
14
9
33
12
Samsunspor
39
37
14
9
10
33
13
Ankaragücü
37
40
12
13
8
33
14
Kayserispor
37
37
13
10
10
33
15
Konyaspor
36
34
13
12
8
33
16
Gaziantep FK
34
37
17
7
9
33
17
Hatayspor
33
37
14
12
7
33
18
Karagümrük
33
37
16
9
8
33
19
Pendikspor
30
37
17
9
7
33
20
İstanbulspor
16
26
22
7
4
33
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı