Haber Detayı
08 Nisan 2020 - Çarşamba 12:22
 
Öğretmenler hukuka aykırı şekilde görevlendirilemez.
Eğitim Sen Kocaeli Şube Yürütme Kurulu internet gazetemize yaptığı yazılı açıklamada “Eğitim Emekçilerinin Eğitim ve Öğretim Faaliyetleri Dışında Hukuka Aykırı Görevlendirilmeleri Kabul Edilemez!” dedi. İşte açıklama:
Eğitim Haberi


"İçinden geçtiğimiz salgın günlerinde her geçen gün vaka ve ölüm sayısındaki artışlar, alınan önlemleri ve hükümetin salgına karşı mücadele yaklaşımını tartışmaya açmaktadır. Merkezi düzeyde ve illerde oluşturulan kurullarda sağlık meslek örgütlerine yer verilmemesi bir yana bu kurulların salgına karşı tedbir amaçlı aldıkları kararların da tartışmalı oldukları açıktır.

HUKUKA AYKIRI VE KEYFİDİR
Bunun son örneğini Kocaeli’de Kartepe ilçesi başta olmak üzere Kocaeli ili sınırları içerindeki bir çok ilçe sağlık müdürlüğünün geçtiğimiz günlerde ilçe milli eğitim müdürlüklerine göndermiş oldukları görevlendirme talebinde görmekteyiz. Söz konusu yazı ile salgınla mücadelede, polis kontrol noktalarında ateş ölçme vb. işlemler için öğretmen görevlendirilmeleri talep edilmiştir. Son 2 gündür ilçe milli eğitim müdürlükleri çok sayıda öğretmen arkadaşımıza ateş ölçme vb. işlemler için görevlendirme yazıları göndermeye başlamışlardır. Salgınla mücadelede sağlık emekçisi arkadaşlarımızın dahi yeterli koruyucu ekipman eksikliğini sürekli gündeme getirdiği ve özveriyle verdikleri mücadelede yetersiz koşullardan dolayı enfekte oldukları bu günlerde; öğretmen arkadaşlarımıza yapılan görevlendirmelerin salgınla mücadele bir yana mevcut durumda daha fazla tehlike barındırdığı ortadadır. Üstelik öğretmen arkadaşlarımızın herhangi bir sağlık eğitim formasyonu yoktur.  Eğitim emekçilerinin yasalar ile sınırları çizilen görevleri yani eğitim ve öğretim görevleri doğrultusunda formasyonları olduğunu belirtmeye bile gerek yoktur. Aynı durumun rutin kontrol görevleri dışında sağlık alanına giren işlerde görevlendirilen ve bu yüzden büyük risk altında bulunan emniyet görevlileri için de geçerli olduğu unutulmamalıdır. Öğretmenlerin istekleri dışında ve mesleklerine, uzmanlık alanlarına uygun olmayan işlerde görevlendirilmeleri hem hukuka aykırı ve keyfidir hem de salgının daha fazla yayılması riskini yükseltmektedir.Kocaeli İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararları ve bu kararlar doğrultusunda hareket eden ilçe sağlık ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin öğretmenlerin görevlendirilmeleri konusundaki ısrarını salgınla mücadele kapsamında değerlendiremiyoruz ve dahası, bu kararın açıkça hukuka aykırı bir karar olduğunu kendilerine hatırlatıyoruz.

BU GÖREVLENDİRMELER RİSKİ DAHA DA ARTIRACAKTIR
Bilindiği gibi Milli Eğitim bakanlığı, 26 Mart 2020 tarihinde yayınladığı yazı ile de, resmi eğitim kurumlarında görev yapan yönetici ve öğretmenlerin uzaktan eğitim ve diğer eğitim öğretim faaliyetleri kapsamındaki görevleri yapmak kaydıyla idari izinli sayıldığını bildirmiştir. Bu yazı, Eğitim Sen tarafından ısrarla ifade edilen, görevlendirmelerin mesleki formasyona uygun yapılması gerekliliği görüşünü teyit etmektedir.Yine 657 sayılı yasanın “Memurun başka sınıfta ve derecesinin altında bir görevde çalıştırılamayacağı “ başlıklı 45.maddesinde hiçbir memurun sınıfının dışında ve sınıfının içindeki derecesinin altında bir derecenin görevinde çalıştırılamayacağı kurala bağlanmıştır. 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu’nun 44.maddesinde“Öğretmenler kanunlarla kendilerine verilen işlerden başka, meslek dışı herhangi bir görevle yükümlü tutulamazlar” hükmü yer almaktadır ve son yapılan Anayasa değişiklikleri doğrultusunda çıkarılan 700 sayılı kararname ile de “Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri”nin de ilgili kanun düzenlemelerinin kapsamında ele alınacağı hüküm altına alınmıştır. Tamamen hukuka aykırı olarak yapılan ve özellikle yaygın testlerin yapılmadığı bir ortamda koruyucu malzeme olmaksızın ifa edilecek bu görevlendirmeler riski daha çok arttıracağı ortadadır. Eğitim emekçilerinin mesleklerine ve uzmanlık alanlarına uygun olmayan işlerde görevlendirilmelerinden toplumsal fayda beklemek gerçekçi değildir.

ÖZEL HASTANELER KAMULAŞTIRILMALIDIR
Diğer taraftan yaşadığımız salgının daha da açık olarak gösterdiği gibi sağlık hakkı tüm yurttaşlar için vazgeçilmez piyasanın insafına bırakılamaz ücretsiz temel bir haktır. Bu çerçevede dünyada bir çok örneğini görmeye başladığımız özel hastanelerin kamuya devredilmesi ve sağlık hizmetlerinin tamamen ve her kademede ücretsiz olarak sağlanması gerekmektedir. Ülkemizde hekim ve sağlık emekçisi başına düşen kişi sayısının OECD ülkeleri içerisinde son sıralarda olduğu gerçeğiyle de birlikte düşündüğümüzde, salgınla mücadele kapsamında özel hastanelerin kamulaştırılması, hala ataması yapılmayan veya ataması iptal edilen ve daha önce ihraç edilmiş tüm sağlık emekçilerinin atamalarının yapılması için vakit kaybetmeksizin adım atılması gerekmektedir. Hükümet, valilikler ve kaymakamlıklar, eğitim emekçilerine sonucu belirsiz olmaktan da öte büyük riskler barındıran görevlendirmeler yapmak yerine sağlık alanındaki bu yetersizlikleri bir an önce gidermek için çaba göstermelidirler.

GÖREVLENDİRMELER UZMANLIK TEMELLİ OLMALIDIR
Eğitim Sen olarak öğretmenlerin sağlıkları açısından sorun oluşturabilecek her tür girişimden kaçınılması gerektiğini, halk sağlığını bütünsel bir yaklaşımla ele alan önlemlerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini ve yapılacak tüm görevlendirmelerin uzmanlık temelli yapılması gerektiğini ısrarla vurgulamaya devam ediyoruz ve Kocaeli İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nu ve bu karar doğrultusunda hareket eden ilçe sağlık ve milli eğitim müdürlüklerini bu uygulamayı bir an önce durdurmaya; halk sağlığını, halkın her kesiminin sağlığını ve güvenliğini önceleyen bir yaklaşımla korumak ve salgını durdurmak üzere gerçekçi, etkili, faydalı kararlar almaya davet ediyoruz.

Eğitim Emekçilerinin Eğitim ve Öğretim Faaliyetleri Dışında Hukuka Aykırı Görevlendirilmeleri Kabul Edilemez. Kocaeli İl Hıfzısıhha Kurulu Eğitim Emekçileri ve Halkın Sağlığını Tehlikeye Atan Uygulamalardan Vazgeçmelidir.

Halk Sağlığını Önceleyen Gerçekçi, Etkili, Faydalı Uygulamalar Hayata Geçirilmelidir!

EĞİTİM SEN KOCAELİ ŞUBE YÜRÜTME KURULU"

 

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: Öğretmenler, hukuka, aykırı, şekilde, , görevlendirilemez.,
Haber Videosu
Yorumlar
Ulusal Gazeteler
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
87
73
1
3
28
32
2
Fenerbahçe
85
85
1
4
27
32
3
Trabzonspor
52
54
12
4
16
32
4
Rizespor
48
43
12
6
14
32
5
Beşiktaş
48
42
12
6
14
32
6
Kasımpasa
46
55
12
7
13
32
7
Başakşehir
46
42
12
7
13
32
8
Sivasspor
44
38
10
11
11
32
9
Alanyaspor
42
41
10
12
10
32
10
Antalyaspor
42
36
10
12
10
32
11
A.Demirspor
40
48
10
13
9
32
12
Samsunspor
38
36
14
8
10
32
13
Ankaragücü
37
40
11
13
8
32
14
Kayserispor
37
36
12
10
10
32
15
Konyaspor
36
34
12
12
8
32
16
Hatayspor
33
36
13
12
7
32
17
Gaziantep FK
31
35
17
7
8
32
18
Pendikspor
30
36
16
9
7
32
19
Karagümrük
30
35
16
9
7
32
20
İstanbulspor
16
25
21
7
4
32
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı