
Büyükşehir Belediyesi ile Hizmet İş Sendikası, Büyükşehir ve İSU’da çalışan 3 bin 119 işçiyi kapsayan Toplu İş Sözleşmesi için masaya oturdu. Sendika genel başkanı Arslan, “Başkanımızı rakip olarak değil, ortak olarak görüyoruz” derken Başkan Karaosmanoğlu da emeğe saygı duyduğunu ve işçinin hakkını her zaman koruduğunu belirtti.
BASIN MERKEZİ’NDE TOPLANTI
Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri fuar içindeki Basın Merkezi’nde Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile Hizmet İş Sendikası Genel Başkan Mahmut Arslan arasında, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersin Yazıcı, Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Mustafa Çöpoğlu ve İSU Genel Müdürü İlhan Bayram ile sendika temsilcilerinin katıldığı basın toplantıyla start aldı.
ÇALIŞANLARIN MEMNUN OLACAĞI BİR SÖZLEŞME
Her iki başkan da görüşmelerin ilk oturumunda ılımlı mesajlar verdiler. Amaçlarının sorunsuz bir şekilde, karşılıklı uzlaşma içerisinde sözleşmeyi imzalamak olduğuna değinen taraflar, işçileri mağdur etmeden, belediyeyi de zora sokmadan sözleşmeyi sonuçlandırmayı amaçladıklarını ifade ettiler.
ÇALIŞANLARIN ÜCRETLERİ ÖDENMİYORDU
Başkan Karaosmanoğlu büyük bir özveri ile çalışan işçilerin her şeyin en iyisini hak ettiğini belirterek şunları söyledi: Bizden önce çalışanımız, partili partisiz olarak ayrılıyordu. 7 bine yakın çalışanımız var. Belediyelerimizin yüzde 80’i çalışanlarının hakkını tam anlamıyla veremiyordu. Göreve geldiğimizde 45 belediyenin 35 tanesi çalışanlarının parasını ödeyemiyordu. Biz öncelikle bunu kaldırdık ve çalışanlarımıza borçlarımızı ödedik, sosyal haklarını almalarını sağladık”
HERŞEY ŞEFFAF
Büyükşehir Belediyesi’nin 2009 gelirinin 2008 yılına göre yüzde 30 azalma olduğunu kaydeden Başkan Karaosmanoğlu, “Paramız 80 trilyon eskik geldi. Bütün dünyayı kavuran bir kriz yaşadık. Gelirde düşük olunca vergiler düşük oldu ve belediyenin bütçesi de düşük oldu. 2009 yılını eksikle kapattık. Bunu kimseye yansıtmadık. Herşey şeffaf. Sözleşme yapmak çok kolay. Seçim zamanları yüzde 40-50’lerde imza atanlar var. Ama yola girdikleri zaman bayırda kalıyorlar”dedi. Başkan Karaosmanoğlu şöyle devam etti:
EMEK MUKADDESTİR
“Bütün gelirini işçisine memuruna veren bir kurum, bir şey üretmiyorsa anlamı yok. Vatandaş bizden köprü, alt yapı yol, bu park bekliyor. Köyler hizmet bekliyor. Sözleşme iki taraflı ve adaletli yapılıyor. Emek benim inanıcımda mukaddestir. Adaletli ve disiplinli şekilde verilmelidir. Gereği yapılmayacak sözleşmeye imza atılmamalıdır” Başkan Karaosmanoğlu sözleşmede yer alan ‘Bayramlarda ve özel günlerde çalışan işçilere mesailerinin 3-4 katının verilmesİ’ maddesine sıcak bakmadığını belirterek, “Masanın iki tarafında da oturuyoruz. Sizin emeğiniz bizim emeğimizdir. Bu emeğimizin karşılığını değerli görüyorum. Çalışan arkadaşlarımı kardeşim olarak görüyor ve haklarının yok olmasını asla istemiyorum. Her zaman işçimle beraber oldum. Bundan sonraki süreçte de olacağım. Onun bunun sözüyle hareket etmeyeceğiz. Çalışan arkadaşlarımıza haksızlık yapılmasına müsade etmeyeceğiz, Büyükşehir olarak gece gündüz, bayramlarda da çalışıyoruz. Bu zamanlarda yine fazla ücret ödeyelim. Fakat bu rakam 3-4 kat olmasın”dedi. Başkan Karaosmanoğlu şu ifadelere yer verdi:
İŞÇİMİZ BİZİM İÇİN DEĞERLİ
“Bizim için çaycımız da değerlidir, mühendisimiz de, kanalda çalışanımız da. İş verimini iş barışını artıracağız. Emekli maaşı arttı denilince benim de hoşuma gidiyor, ama değirmenin suyunun nereden geldiği önemli. Çalışan arkadaşlarım bana bazen mektup yazıyor ve ben hemen araştırıyorum. İşçim doğru söylüyorsa gerekeni yapıyorum. Hak arama noktasında işçimizin yanındayız. Ama biz de hakkımızı arıyoruz. Herkes yaptığı işin hakkını verecek. Sözleşmenin ana özeti de bu olacak. Ben Yerelsen ve Hizmet İş’ten ileriki günlerde çalışan arkadaşlarımızla diyaloğa geçmelerini ve eğitim çalışmalarına önem vermelerini istiyorum”
ÖRNEK ALINAN BİR KURUM
Başkan Karaosmanoğlu güçlü bir kurumda çalışmanın onur olduğuna dikkat çekerek, “Büyükşehir Belediyesi’ne itibar, kredi var. Biz bunu sarsmadık. Büyükşehir Belediye Başkanı bir söz verdi mi o yerine gelir. Çocuklarımıza dünyanın en güzel bilgisayarlarını verdik. Kimse inanmıyordu. İyi bir yoldayız. Verimli bir yoldayız. Üretiyoruz ve üreteceğiz. Bu kurum örnek alınan bir kurum haline gelecek. Eksiklerimizi tamamlayacağız” ifadesini kullandı.
KİMSENİN HAK MAHRUMİYETİ YOK
Diğer yandan Başkan Karaosmanoğlu basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. İtfaiye memurlarının farklı alanlarda çalıştırılmaısyla ilgili soruya Başkan Karaosmanoğlu, “İtfaiye bizim Kocaeli kentinin her köşesine hizmet ediyor. Güçlü araç gereç yönünde güçlüdür. Sadece yangında değil, selde kazada da çalışır. Biz itfaiye memurları aldık. İtfaiyecilik okulundan mezun olanları da aldık. Yasal olarak itfaiyede işçi çalıştırmayın memur çalıştırın diyor müfettişler. Biz memurlarımızı aldık eğittik. Burada da bir şişikliğimiz vardı. 100 kişiyle çalışmak istediğimiz yerde 150 kişi varsa kalan 50 kişiyi farklı alanlarda çalıştırıyoruz. Elektrikçiyse elektrikçi, şoförse şoförlük yapacak. Kurum aynı kurum, maaş aynı maaş. Hiçbir arkadaşlarımızın hak mahrumiyeti yok”cevabını verdi.
YEREL YÖNETİMLERDE ÇALIŞMAK ONUR
Arslan ise görüşmelerin olumlu geçmesini temenni ederek, “Kocaeli gibi belediye çalışanlarının yoğun olduğu bir ilde toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başlamak bizim için bir başarıdır. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının memnun olacağı bir sözleşme olmasını diliyorum. Birbirimizi anlayarak çok kısa sürede toplu iş sözleşmesini imzalayacağımızı düşünüyorum”dedi. Yerel yönetimlerle çalışmanın bir onur olduğunu kaydeden Arslan, “Sendikamız tarafından da makul olan sonuç biçim için geçerlidir. Atılması gereken adımlar olabilir. Bütün bunları müzakere ederek bulmamız gerekiyor” dedi. |