Haber Detayı
25 Aralık 2007 - Salı 00:00
 
RÖPORTAJ: Hereke Belediye Başkanı Esener Maçilden çok çarpıcı ifadeler
Röportaj Haberi



 Hereke Belediye Başkanı Esener Maçil özellikle küçük belediyelerin birleştirilmesi konusunda çok çarpıcı açıklamalar yaptığı röportajımızda Hereke Belediyesi'nin kesinlikle yaşaması gerektiğini söyledi. Hereke halkının beldenin yok edilmesine müsaade etmeyeceğini de vurgulayan Maçil ile makamında yaptığımız görüşmede ekibimize çok önemli mesajlarda verdi.

Koltuğa oturduğunuz anda ilk olarak hangi sorunla karşılaştınız?

28 Mart 2004 seçimleriyle göreve geldiğimde yaşadığım en büyük problem Hereke Belediyesi’nde ki personel fazlasıydı.Bu fazlalık dolayısıyla belediyenin eli kolu bağlı haldeydi. Bu konu devir teslimde de geçti, batık bir gemi vardı ve biz bunu kurtaracağız diye halka vaatte bulunmuştuk. Bu vaat çerçevesinde personel sayımızı azaltarak çalışmalarımıza başladık.

 İnsanları işten mi çıkardınız?

Personeli içerdeki birikmiş alacaklarını, kıdem tazminatlarını, ihbarları, kötü niyet tazminatları olmak üzere 1,6 trilyon gibi bir rakamı belediye olarak ödeyerek 264 personeli 120’lere indirdik.

Neden böyle yaptınız?

Böyle yapmasak borç sarmalı devam edecekti. Sonuçta personel yönünden rahat nefes alır duruma geldik. Personel sayımız hala az değil. Ama 120 personelin yaklaşık 10 tanesi verimi düşük personel, özel sektör mantığıyla çalıştıramayacağımız personel.

Maaş ödeme sıkıntısı mı yaşıyorsunuz?

Biz her şeye rağmen işçiye maaş verebilme problemini bir şekilde sanayicimizin Hereke’ye olan çok büyük katkılarıyla bu güne kadar getirdik. Hizmet araçlarımızı yeniledik. Revize edilecek araçları da revize ederek araçların tümünü faal hale getirdik.

Buna ne kadar para harcadınız?

Sadece bunun için 1 trilyona yakın para harcadık.

 Başka ne gibi hizmetleriniz oldu?

Büyükşehir belediyesi sınırları genişleyince hizmet açısından beldemize de ciddi hizmetler geldi. Beldemiz 5 caddesinde de su ve kanalizasyon işleri tamamlandı.


Şu ana kadar görevdeyken ne gibi çalışmalar yaptınız?

Çalışmalarımızın başında doğalgazın Hereke’ye gelmiş olması gerekir. Doğalgaz Hereke’de şu anda % 90 oranında kullanılan bir yakıt türü.

Doğalgazı getirmeniz hayal dediler, bu konuda ne diyorsunuz?

Bu işi hayali gördüler. Doğalgaz çalışmalrı başlamıştı, iş ihale edilmişti, borular döşeniyordu ama bizim siyasi muhaliflerimiz “bunlar buradan su hattı götürüyorlar” dediler. Su olur mu hiç, gaz borusu döşeniyordu. Gaz borusu başka, su borusu başka. Onlarda inanamamışlardı ama şimdi onlarda doğalgaz abonesi oldular, kullanıyorlar. Merkezdeki caddelerimizde elektrik direği yok. Elektrik direkleri yer altına alınmış belde var mı? Kocaeli’de olduğunu zannetmiyorum. İlçelerde dahi elektirik direkleri yollarda dikili. Bu bizim için çok büyük bir aşamadır. Hereke 60 yıllık belediyecilik tarihinde göremediği hizmeti gerçekten bu dönemde almıştır. Almaya da devam ediyor. Yukarı Hereke’de sürdürdüğümüz su ve alt yapı çalışmaları dillere destan. Bizlerin dahi bazen ümitsizliğe kapılıp “bunu yapabilecek miyiz acaba?” diye şüpheye düştüğümüz projelerden birisidir. Kışladüzüne yaptığımız parklar gerçekten yadsınamayacak olan projeler. Kendi ekibimizin, arkadaşlarımızın çok özverili çalışmaları, işlerimizi bire bir takip etmiş olmamız hizmetin Hereke’ye gelmesini sağladı. Tabii ki en büyük katkı Büyükşehir Belediye Başkanımızla olan diyalogumuzdur. Şu anda milletvekili olan eski il başkanımız Fikri Işık’ın  da katkıları yadsınamaz. Allah emeği geçen herkesten razı olsun. Gerçekten çok ciddi hizmetler geldi bu dönem.

Seçim beyannamenizde olan başka işler yaptınız mı?

Yukarıhereke’de ki tarihi okulun sağlık ocağı olarak hizmete sokulması. Karakol binasının hizmete sokulması. Cenaze hizmetleri akla gelebilir. Beyannamede söyleyip te yapmadığımız hiçbir şey yok. Bir tek buradaki SSK Dispanserini hayata geçiremedik. Onunla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Balıkçı barınağının düzenlenmesi, sahilde depremde çöken yerlerin düzenlenmesi, şu anda yapımını sürdürdüğümüz futbol sahamızın yeşillendirilmesini de ekleyebiliriz. Vatandaşa verdiğimiz sözlerin % 80-85’i bitirilmiş durumda.

Belediyelerin birleştirilmesi konusunda neler düşünüyorsunuz?

Özel sektör mantığının belediyelere getirilmesi çalışmasıdır bu. Aslında gerçekten mantıklı bir çalışma.

1994 yılında WTO(Dünya Ticaret Örgütü) üyesi ülkeler tarafından (Türkiye ve AB ülkeleri dahil) imzalanan GATS (The General Agreement on Trade in Services /Hizmet Ticareti Genel Anlaşması ) Anlaşmasının bir ayağı olarak birleştirilme yapıldığı iddia ediliyor?  Sizce bu anlaşmanın bir sonucu olabilir mi?

O konuda bir bilgim yok ama ayakta duramayacak veya belediye haline gelememiş beldelerin belediye sıfatını sürdürmeleri gerçekten anlamsız.

Hereke için böyle bir durum söz konusumu dur?

Kesinlikle söz konusu olamaz. Kuzguna yavrusu güzel görünür, her belediye başkanına sorsanız en kötü durumdaki başkan bile kendi belediyesinin katılmasını istemez. İstemez derken de akılcı, mantıklı olmak lazım. İşçisi olmayan belediyenin, hizmet verme imkanı var mıdır? Yoktur ama şu anda işçisi olmayan ve 3-5 memurla işlerini yürüten belediyelerimiz var. Kocaeli sınırları içide dahil Türkiye genelinde 3200 belediyeden bu durumda olan belki yüzlerce belediye var. Bunların yeniden yapılandırılması şart. Ama bu durum Büyükşehir belediyeleri yapılmasıyla tetiklendirilmiş midir? Olabilirde…

Kirazlıyalı Belediyesi konusuna nasıl bakıyorsunuz?

Kirazlıyalı Belediye Başkanı’na sorsanız belediyesi kapanmasın der. Yani her belediye başkanı belediyesinin kapanmasını istemez ama belediyenind de artık bir belediye olabilmesi lazım.

Hereke’de 12 bin seçmen, Körfez’de 60-70 bin seçmen var. Peki birleşme olursa Körfez’i yönetmeye de aday mısınız?

Bizim böyle bir iddiamız, amacımız, böyle bir gayemiz yok. Bizim gayemiz, amacımız, hedefimiz Hereke Belediyesi’nin kalması, kapatılmaması, birleşmemesi, bir dönem daha partimiz uygun görürse, takdir de edilirse, vatandaşımız da destek verirse belediye başkanlığı sürecini yaşamak.

Böyle bir süreç için bir çalışmanız olacak mı?

Biz bugüne kadar zaten gerekli mercilerle görüşmelerimizi yaptık. Hereke’nin 60 yıllık mazisiyle bir belediye olduğunu, Hereke’de çok enteresan temaların göz önüne çıktığını, Hereke’ye günlük gelip giden 5200 tane üniversite, 1500 tane lise talebesinin olduğunu, bir çok banka şubesinin ATM cihazlarının olduğunu, spor kulüpleriyle bir mahalleden farklı olduğunu milletvekillerimize anlattık. Hereke’nin mahalle olamayacağını biz il başkanımızla, ilçe başkanımızla, belde başkanımızla birlikte milletvekillerimize, Büyükşehir belediye başkanımıza ve yaptığımız toplantılarda komisyon üyesi arkadaşlarımıza anlattık. Hereke Belediyesi’nin belediye olarak kalması kararlılığımızı onlara anlattık. Olması gerekenin de bu olduğunu düşünüyoruz. İnşallah komisyonun kararı da bu yönde olur.

Siz güçlü belediyeler oluşturulması taslağını hiç gördünüz mü?

Hayır.

Taslağa ilişkin bilgi yansıdı mı sizlere?

 Hayır yansımadı.

8 kişilik bu komisyonun belediye başkanlarını hiç dinlemediği iddia ediliyor, doğru mudur?

Evet doğru. Ama 3 ay kadar önce belediye başkanları, teşkilat başkanları ile yapılan toplantıda herkes bu konuda fikirlerini beyan etti. O toplantıda tüm belediye başkanlarına tek tek fikirleri soruldu.

 Nihat Beyle bu konuda hiç görüştünüz mü?

Evet görüştüm. Hatta Nihat Beyin odasına gittim, Ankara’yı ziyaret ettim. Nihat Beyin Meclis’teki odası gerçekten çok güzel döşenmiş. Odaya bir girdim, baktım yerde Hereke halısı var. “Sayın Vekilim ben hiçbir şey söylemiyorum, size bu halı söylesin” dedim. Benim hiçbir şey söylememe gerek yoktu. Gül kurusu zemini olan lalezar modeli bir halıydı. Halıdan da iyi anlarım, o işle de uğraştım. Ben gözümü açtığımda annem halı tezgahı dayalı halı dokurdu. Halı bizim hayatımızda çok yer almıştır. İşte Nihat Beyle böyle bir anekdot yaşadık, fikirlerimizi paylaştık. Diğer vekillerimizle de görüştük, Ankara ziyareti yaptık.

Nihat bey, “Bu olay gerçekleşecek, direnmeyeceksiniz” gibi bir tutum takındı mı?

Yok hayır. Kesinlikle öyle bir telkinde bulunmadı. Bizler zaten parti disiplinini iyi almış bireyler olarak, Ak Parti’de nasıl, ne şekilde davranılması gerektiğini bilerek davranırız.

Hereke’nin kapatılması, buranın halkının seçimlerde başka bir partiye yüklenmesiyle Körfez seçimlerini riske sokmaz mı?

TASLAĞI HAZIRLAYANLAR DÜŞÜNSÜNLER.
Birleşme sadece Hereke’de olmayacak. Kocaeli’de, İhsaniye’de, Değirmendere’de, Çayırova’da olacak. Bağlandıkları ilçelerin seçimlerini etkileyebilecek yerlerde Dilovası’nda, Alikahya’da, olacak. Etkileyecek anlamda seçmene sahip beldelerimiz var. İşte onu, bu taslağı düzenleyen, düşünen arkadaşlarımız, vekillerimiz, komisyon üyelerimiz, bunların hepsini değerlendireceklerdir. Seçimler de her ihtimal var.

Hereke Körfez’e bağlanırsa daha iyi mi hizmet alır, yoksa hizmet açısında geri mi kalır?

Hereke geçen 4,5 yılda büyükşehirden çok ciddi pay aldı. Abartmayalım ama alt alta koyduğumuzda Hereke’ye 25 trilyon liraya yakın hizmet gelmiş. Büyükşehir Belediyesi orada var olduğuna göre Hereke belediyesi var olmuş olmamış büyükşehirin yatırımıdır. Hizmet tabii ki devam edecek.

 Körfez’e bağlanmak nasıl etkileyebilir?

Körfez’e bağlanmakla, Körfez Belediyesi’nin Hereke’ye gelip 10 trilyon liralık yatırım yapmasına ben ihtimal vermiyorum. Körfez Belediyesi zaten kendi başına 10 trilyon liralık yatırımı bu güne kadar Büyükşehir katkısı olmaksızın yapamaz gibi geliyor bana. Yine büyük yatırımları Büyükşehir yapacaktır. Belediye hizmetleri devam edecektir mutlaka. Bir başkanla meclis üyeleri olmayacaktır, ben öyle anlıyorum. Vatandaş biraz daha başkana uzak düşmüş olacak.

Birleşme olursa bir tarih mi yok olur, yoksa hizmetlerden mi bir kayıp olur?

Hizmet noktasında çok sıkıntı olmaz ama vatandaşın başkana yakınlığı olmaz, arkasında güç olarak gördüğü başkanının uzaklaşması halk üzerinde kötü bir intiba bırakır diye düşünüyorum. Yoksa hizmetler bir şekilde yürüyecektir. Buradaki personelimiz yine burada kalacak, yine halkın çöpü toplanacak, sokakları süpürülecek, kaldırımları tamir edilecek.

Sizin buradaki halı tüccarlarınız Hereke’yi yutdışında nasıl anlatacaklar? Hereke bir mahalledir mi diyecekler?

Hereke Mahallemize hoş geldiniz diyecekler. Nihat Bey ilk telefon görüşmemizde “başkanım sen endişe etme” dedi. “Biz hiçbir şey yapamazsak, Körfez’i Hereke’ye bağlarız” dedi.

Peki size sorsalar, “Başkanım Hereke kapanmasın diyorsunuz, o halde bize bir B planı söyleyiniz” derlerse ne dersiniz?

Küçük çaplı belediyeler birleştirilecek. Tavşancıl’ın Hereke’ye bağlanarak Hereke Belediyesi’nin sürmesi derim. Ama aslında kafamda hiç B planı yok.

 Kirazlıyalı?

Kirazlıyalı coğrafi olarak bize uzak ama Kirazlıyalı’yı da biz Hereke’ye bağlıyoruz derlerse neticede Kirazlıyalı’dan itina edecek halimiz yok. Kirazlıyalı’da bir Kışladüzü Mahallemizin 1/3’ü kadar bir yer.

Tavşancıl halkı size bağlanmayı istiyor mu?

Gebze ilçe başkanımız da komisyon üyesi. Bir toplantıda Tavşancıl halkının Hereke’ye bağlanma noktasında dileklerinin olduğunu dile getirdi.

Birleşme gerçekleşirse, Yunus Bey bir dönem daha yönetmek için aday olacağını belirtti, siz aday olacak mısınız?

Bizim bir tek A planımız var. Bu da Hereke’nin Belediye kalması ve bir dönem daha halkımıza hizmet etmek. Bu konuları 28 Mart 2008 ‘den sonra konuşmak lazım. Çünkü seçimden 1 yıl öncesine kadar bu konu yasallaşmış olacak.

Peki Hereke’nin oylarını kaybetmemek için birleşme olursa, Herekeli bir aday parti tarafından Körfez’e sunulabilir mi? Halkın kırgınlığını giderebilmek için, gönlünü almak için bu yola başvurula bilinir mi?

Bu konuların konuşulması çok uzak, yerinde olmayan konular. Bunları 28 Mart 2008’de rahatça konuşuruz.

Güçlü bir projeyle Hereke’nin kapatılması değil de Tavşancıl, Kirazlıyalı’nın size bağlanması için nüfusu, seçmen sayısı gibi kriterleri de vurgulayan bir raporu komisyona sunmayı düşündünüz mü?

Ben bunu toplantılarda da dile getiriyorum. Eğri oturup doğru konuşmak lazım. Benim kafama yatmıyor açıkçası… açık yüreklilikle anlatayım. Bizim 3,5-4 trilyonluk bir bütçemiz var. Belediye gelirlerimizde Körfez’e bağlansak dahi bir artış olacak mı? Olmayacak. Devlet bize ayda 50 milyar gönderiyorsa Körfez Belediyesi’ne, Hereke için de 50 milyar gönderiyor olacak. 51 milyar lira göndermeyecek. Sayı belli, işte kişi başına düşen miktar da belli, kesintiler yapıldıktan sonra Hereke’ye gönderilen para Hereke’ye değil, Körfez’e gönderilecek. Körfez belediye başkanı olan arkadaşımız aynen bizim yaptığımız gibi her ay sonunda Hereke’den gelen 120 işçinin açığını tamamlamak için mücadele verecek. Bizim maaşlarımız sadece 120 milyar lira tutuyor. Devletten gelen para 55 milyar lira. Çok geldiği, iyi geldiği zaman 80 milyar lira geliyor. Körfez bütçesi büyük olan bir yer. Hereke’den giden işçinin maaşı Körfez belediyesi içinde kaybolur gider. Bir şekilde Yarpaş’ın 400 işçisi yanında Hereke’nin 120 işçisi de kaynar, arada gider. Yani maaşları ödenir bir şekilde. Ama realite olarak baktığımızda gelirlerde bir artış olmayacak, bana göre belediye meclis üyelerinin huzur hakları, belediye başkanından başka ekonomik olarak bir katkı sağlayacağını düşünmüyorum.

Halk arasında bir nabız yoklaması yapıp, buradan “benim halkımın mesajı şudur” dediğiniz bir araştırmanız var mı?

Hereke halkının mesajı belli. Hereke’nin % 99,9’u bağlanmasın diyor. Hereke belediyesi kalsın diyorlar.

Hereke’de kapatılmaya karşı oluşturulan platform, halkın bomba gibi olduğunu söylüyor. Bu doğru mudur?

Doğru. Halkı biz zor sakinleştiriyoruz. Allah’ın bildiğini kuldan saklayacak halimiz yok.

Son mesajlarınız nelerdir?

Seçim beyannamemizde olup ta gerçekleştiremediğimiz işler, Yukarı Hereke’de alt yapı çalışması bittikten sonra üst yapının tamamlanmasıdır. En büyük hedefimiz, en büyük projemiz bu. İnşallah seçimden önce oradaki üst yapıyla ilgili sıkıntıları aşarsak başarmış olacağız. Futbol sahamızı da 2 ay içinde halledeceğiz. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nden söz aldık.

Sayın Başkan tarihe hizmetlerle mi geçmek istiyorsunuz? Hereke’yi kapatan başkan olmak da var.

3,5 senede gerçekten çok ciddi işler yaptık. Yukarı Hereke’de içinden 8 traktör hayvan pisliği çıkardığımız tarihi okulu sağlık ocağı yapmak beni duygulandıran bir projedir. Bundan çok gurur duyuyorum. Çok uğraştık, çok mücadele verdik. Vatandaşın bize güvenini boşa çıkarmadık.

Röportaj için teşekkür ederim sayın başkan.

Bu şansı tanıdığınız için ben teşekkür ederim.

Kaynak: (İHA) - İhlas Haber Ajansı Editör: Metehan OĞUZ
 
Etiketler: RÖPORTAJ:, Hereke, Belediye, Başkanı, Esener, Maçilden, çok, çarpıcı, ifadeler,
Yorumlar
Ulusal Gazeteler
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
87
73
1
3
28
32
2
Fenerbahçe
85
85
1
4
27
32
3
Trabzonspor
52
54
12
4
16
32
4
Rizespor
48
43
12
6
14
32
5
Beşiktaş
48
42
12
6
14
32
6
Kasımpasa
46
55
12
7
13
32
7
Başakşehir
46
42
12
7
13
32
8
Sivasspor
44
38
10
11
11
32
9
Alanyaspor
42
41
10
12
10
32
10
Antalyaspor
42
36
10
12
10
32
11
A.Demirspor
40
48
10
13
9
32
12
Samsunspor
38
36
14
8
10
32
13
Ankaragücü
37
40
11
13
8
32
14
Kayserispor
37
36
12
10
10
32
15
Konyaspor
36
34
12
12
8
32
16
Hatayspor
33
36
13
12
7
32
17
Gaziantep FK
31
35
17
7
8
32
18
Pendikspor
30
36
16
9
7
32
19
Karagümrük
30
35
16
9
7
32
20
İstanbulspor
16
25
21
7
4
32
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı