Haber Detayı
26 Şubat 2008 - Salı 00:00
 
RÖPORTAJ; Körfez Ticaret Odası Başkanı Mustafa Efenin yerel ve genel anlamdaki değerlendirmeleri...
Röportaj Haberi



 Körfez Ticaret Odası, Körfez ilçenin çok önemli sivil toplum örgütlerinden biri olarak faaliyetini sürdürüyor. KTO'nun ilçe üzerinde bulunan bunca ağırlığı karşısında oda başkanı Mustafa Efe ile röportaj yapmaya karar verdik. Kendisine yönelttiğimiz teklifi kabul eden Efe'ye teşekkür ediyor, sorularıma verdiği içten cevaplarından dolayı kendisine teşekkür ediyorum.

 

 

Mustafa Efe Kimdir?

 1968 yılında Körfez’ e geldim. Ağadere Caddesi’nde açtığım bakkal dükkanını 1972 yılına kadar çalıştırdım. 1972 yılında bakkalı satarak askere gittim. Asker dönüşü Sakarya Caddesi’nde 90 metrekare dükkanda mobilya mağazası açarak şimdiki mesleğime başladım. 1985 yılında şimdi bulunduğum mağazaya geçtim. 1985 ve 1990 yılları arasında Esenspor Klübü Başkanlığı’nı yaptım. 1977 yılında bir dönem belediye meclis üyeliği yaptım. 1988 yılında Anavatan Partisi’nin kurucu başkanı olarak 1991 yılına kadar devam ettim. 1991 de aynı partiden milletvekili adayı oldum. 1994 yılında tekrar ilçe başkanı olarak 1999’a kadar devam ettim. 2005 yılına geldiğimizde Körfez’e hizmet etmekten gurur duyduğum Körfez Ticaret Odası Başkanı oldum. Üyelerimize söz verdiğimiz gibi başkanlık görevinde hizmet etmeye devam ediyoruz. Neler yapıyoruz? Üyelerimize Ticaret odasına neden üye olduklarını hissettirmeye çalışıyoruz. Körfez sorunlarıyla da ilgileniyoruz.

Kaç üyeniz var?

1400’e yaklaştı.

Yakında kayıt tazelediniz, kaç kişinin kaydını sildiniz?

28 tane üyemizin kaydını sildik. 2002 yılından bugüne kadar borcunu ödemeyen ve adresini bildirmeyenlerin yönetmeliğe göre kaydını sildik. 4 yıldan bu yana adres bildirmeyenleride askıya aldık.

Siz Ticaret Odası Başkanı olduğunuzda ilçede ne gibi sorunlar vardı. Ne gibi  bir süreç yaşadınız kısaca anlatır mısınız?

 Bulunduğumuz bina çok ilkeldi. Halen de burada oturmaktayız. İlk hedefimiz üyelerimize Körfez Ticaret Odası binası kazandırmaktı. Ve Kaymakamlık önündeki arsamıza da binamızın temelini attık. Belki Mart ayı sonu gibi resmi bir temel atma töreni yaparak inşaatımızı tam olarak başlatacağız. Bu dönem sonuna kadar ticaret odası seçimlerinden önce o binaya geçmeyi hedefliyoruz. Bir diğer sorun D-100 karayolu üzerindeki viyadüğün Körfez ilçeye yakışmadığına kanaat getirdik. Viyadük konusunun  halledilmesi için gerekli girişimleri yaparak gerek Büyükşehir Belediye Başkanı gerekse milletvekillerimize, bakanlarımıza durumu ilettik.

Peki viyadük sorununu  yetkililere ilettik ve şu sonucu aldık diyebiliyormusunuz?

İstediğimiz sonucu henüz alamadık. Viyadüğün kuzey kısmı yapıldı ama en azından girişimlerimizle güney kısmının yapılmasına engel olmuş olduk.

Peki bu viyadük şu andaki haliyle gidiş geliş olarak kullanılamaz mı?

Bunun en doğrusu viyadüğün yıkılıp yerine battı-çıktı yapmaktır. Bu viyadüğe tekrar yenisini eklemek veya yenisini yapmak doğru bir yatırım doğru bir hizmet olmaz. En azından yıkmak mümkün değilse 600 metre olan ayak kısmını 95 evler durağına kadar uzatmak olabilir ama bu % 5 - % 10 ihtimaldir.

Battı- çıktı ne gibi kolaylıklar sağlar?

Allah korusun depremde olduğu gibi Tüpraş’ta bir yangın, patlama olduğu zaman güney kısmı boşaltmak fevkalade zor. Bu viyadük yapılırken bu kadar trafik yoğunluğu yoktu, bugünkü yoğunluğu taşıyan Tuğrul caddesi’de 10-20 yıl sonra bu yükü taşıyamayacaktır.

Önümüzdeki yıl yerel seçimler var. Viyadük konusunu seçim öncesinde olmazsa olmaz şeklinde masaya yatıracakmısınız?

 Seçimler öncesinde viyadük konusunda karar vermek biraz zor olur. Tahmin etmiyorum karar verilebileceğini. Başkan da Körfez’in güney ve kuzey bağlantılarının daha rahat olmasını ister diye düşünüyorum bu nedenle sanırım başkanla aynı görüşteyiz. Daha önce bakanımızda gelmiş ve viyadük için şehrin ortasında tabut demişti.

Yalnız hiçbir adım atılmadı zannedersem değil mi? Sadece gündemde kalıyor.

Tabi kolay değil, büyük bir proje, sanıyorum ki güney kısmına ikincisi yapılmaması bile bir adım atmak demektir. En azından bir gün bu yıkılacaktır.

Körfez Belediyesi, Petkim Lojmanlarına taşınacak deniliyor. Körfez’ üniversite açılması konusunda ne düşünüyorsunuz?

Petkim Lojmanlarının  üniversiteye verilmesi için çok çalıştık. Her zeminde milletvekillerimize ve bakanlarımıza bu konuyu ilettik. Fakat o konuda başarılı olamadık. Orada milli eğitime bağlı okul yerine belediyeye verilen binalar ne şekilde halledildiyse Petkim’in diğer kalan arazisi de o şekilde halledilip üniversiteye verilirdi ve neticede Körfez’de çok arzu ettiğimiz üniversite olurdu. Ama yine de şanslıyız. Petkim’in yapılan ihalesi iptal edildi. Belki önümüzdeki süreçte yetkililerle görüşmelerimiz olacak. Oranın kullanım hakkının en azından 49 yıllığına üniversiteye devrini gerçekleştirebilirsek iyi olacak.

Körfez ilçe liman kenti olma yolunda hızla ilerliyor. Bu gelişme Körfez’e  ticaret açısından, emlak açısından hareketlilik, canlılık getirecek mi?

Limanların gelmesi Körfez’de ki ticareti belki artıracaktır gibi gözüküyor. Ancak Körfez halkını pek memnun etmeyecektir. Biz ticaret odası olarak limanların gelmesine asla karşı olamayız. Geçmişte buraya sanayi alt yapı oluşturlmadan gelmişse şimdi de limanlar gelmemelidir. Bizim KTO olarak isteğimiz limanlar gelirken bir alt yapısı olsun. Alt yapısı yapılarak gelsinler geçmişte yapılan hatalar tekrarlanmasın. Dubailer geniş kapsamlı liman çalışması başlatmış ama bakıyorsunuz oraya girip çıkacak olan tır, kamyonların otoyolla bağlantıları için hiçbir çalışma yok. Biz Yarımca’da halkın rahatsız olmasını istemeyiz. Alt yapılar yapılmadan liman ruhsatları verilmesin.

Belediye Başkanı Körfez’de Organize Sanayi Bölgesi oluşturulmasına karşı olduğunu açıkladı, siz ne düşünüyorsunuz?

Biz orada bir düzenleme yapılması ndan yanayız. Mutlaka sanayi bölgesine giriş, çıkışlar, çevre düzenlemesi, çevre koruması, güvenlik ve emniyet altına alınmasını istiyoruz.

Siz Belediyenin karşı olduğu Enerji Organize Sanayi Bölgesini destekliyormusunuz?

Bizce organize sanayi bölgesi olmasında fayda var.  Başkan da sanırım Körfez’in bir güvenlik içine alınmasını bizden daha fazla ister. Oradaki dolum tesisleri güvenlik altına alınmalıdır.

Hereke ve Kirazlıyalı’nın kapatılarak Körfez’e bağlanması konusunda ne düşünüyorsunuz?

 Kirazlıyalı Belediyesi’nin Körfez’e bağlanmasında herhangi bir mahsur görülmemelidir. Beldeler, Kocaeli Büyükşehir olduktan sonra hizmette aksaklık yaratıyordu. Kirazlıyalı halkına bundan sonra daha fazla hizmet gideceği kanaatindeyim. Hereke Belediyesi gönül isterdi ki ilçe yapılsın. Böyle olsaydı güzel olurdu. Tam kesinleşti mi bilmiyorum ama Körfez’e bağlanması bizim hoşumuza gider, memnun oluruz. Hereke ismi yinede yaşatılmalı.

Körfez Belediye ile KTO’nun diyaloğu nasıl, istişareler yapıyormusunuz? Belediye çalışmalarını nasıl buluyorsunuz?

Biz tüm makamlarla ilişkilerimizi iyi tutmaya çalışıyoruz. Diyalogumuz hepsiyle iyidir. Yunus beylede gayet iyi bir sıkıntımız yok. Çalışmaları da güzel, eksiklikleri var mıdır? Tabiiki vardır. Dört dörtlük her şeyi bir dönemde tamamlamak mümkün değil. Bu dönemin eksikliklerini ikinci döneme aday olup başkan olarak tamamlar diye düşünüyorum.

Ağadere ve Tuğrul Caddesi Projelerini değerlendirir misiniz?

Ağadere’de bazı esnaflara soruyorum memnunlar. Körfez kalkınıyor, cadde güzelleşiyor, esnaflar çoğalıyor. Her geçen gün esnaf sayısı artıyor. Onun için bana göre Ağadere güzel olmuştur. Eksikleri olabilir?

Körfez’de zaman zaman eğitime destek veren bir kurum olarak, Körfez’in eğitim durumunu nasıl buluyorsunuz? Eğitime yönelik yeni projeleriniz var mı?

Eğitime gücümüz nispetinde destek oluyoruz. Okullar açılırken 500-600 öğrenciye kırtasiye yardımı yapıyoruz. Ramazanda ihtiyaç sahibi 500-600 aileye gıda yardımı yapıyoruz. Tabii bunun yanında bizim durumumuzda belli, çok yeni bir odayız. Ve gördüğünüz gibi içimize sinmeyen bir yerde oturuyoruz. Hizmet binamızı önce bitirip bir an evvel taşınmak için tasarruf yapıyoruz. Eğitim konusunda mutlaka katkılarımız önümüzdeki günlerde daha da çok olacaktır.

Sizden derneklerinde talepleri olduğunu biliyorum. Sizi çok zengin görüyorlar. Bu tarz taleplerden rahatsız oluyormusunuz?

Bizim duruşumuz itibarıyla Ticaret odasını dışardan görünüşte sanki çok üyesi olan ve çok hareket gören bir yere dönüştürdük. Onun için bize bu yönde talepte bulunan derneklerimiz zaman zaman oluyor. İmkanlar dahilinde yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Sizce ülkede ekonomik durum şu anda nasıldır?

 Ekonomik durum 2001 krizinden sonra 2002 de alınan tedbirlerle 3-4 yıl çok iyiydi. Enflasyon öncesinde % 65-70’ler deydi. Şimdi % tek rakamlara düştü. Faizde % 100’lerden şimdi yüksek olmasına rağmen % 20’lere düştü. Çok iyi gidiyordu. 2007’de ki gelişmeler ülkenin ekonomisini kısmende olsa sıkıntıya soktu. 2007 de Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimlerin öne alınması gibi beklenmeyen olaylar oldu. 2007’nin ilk 4 ayında kalkınma hızı % 7,5 gayet güzel. İkinci 4 ayda % 4’lere düşmüş. Üçüncü 4 ayda % 1,5’lara düşmüş. 2007’de siyasiler sürekli seçim konuştu. Ekonomi pek konuşulmadı. 2007’nin son dört ayı ekonomik yönden istenmeyen bir durum oldu. 2008’de temenni ediyorum ki 2009’da ki seçimleri konuşmakla geçmez. 2008’de de hep siyaset , seçim konuşulursa yine kayıp bir yıl olur. Şu anda bilhassa orta ölçekli esnaflarda, Kobilerde, ufak esnaflarda bir sıkıntı var.

Üyelerinizden bu yönde serzenişler geliyor mu?

Dediğim gibi ufak esnaflarda, üyelerimizde bir sıkıntı var. Rakamlara baktığınız zaman, tepedeki rakamlar gayet güzel gözüküyor ama tabi ufak esnaflarda, orta ölçekli üyelerimizde bir sıkıntı var.

Türban serbestisi konusunda ne düşünüyorsunuz?

Mustafa Efe olarak artık söylemem gerekirse yılardır bu tartışıldı. Artık 21 asırda bunu tartışmanın bir anlamı yok. Avrupa’da herhangi bir üniversiteye türbanlı öğrenci girebiliyorsa artık Türkiye’de de serbest olmalı, öğrenciler üniversiteye girebilmelidir.

Önünüzde de seçim var, üyelerinize veya Körfez halkına mesajlarınız var mı?

 Odanın kurulmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Biz odaya bereketimizle beraber geldik. Güzel şeyler yaptık. Odamızın her kuruşuna kadar iyi harcadık. Burada hiçbir kimseye huzur hakkı, toplantı hakkı, toplantılar için ödenek ödemiyoruz. Odamıza giren para yapılan yardımlar haricinde kasamızda kalıyor. Toplanan para kasaya giriyor ve bereketiyle birlikte artıyor. Bu dönem sonuna kadar da bu böyle devam eder. İnşallah önümüzde ki dönemde de bu güzellikler devam edecek.

Son olarak ne dersiniz?

Körfez’de her şeyin güzel olmasını istiyoruz. Güzel sanayinin, güzel limanların, güzel fabrikaların, her şeyin tertemiz insanlarında öyle olmasını diliyoruz.

Çok teşekkür ederim Sayın Efe.

Bu imkanı tanıdığınız için ben teşekkür ederim.

Kaynak: (İHA) - İhlas Haber Ajansı Editör: Metehan OĞUZ
 
Etiketler: RÖPORTAJ;, Körfez, Ticaret, Odası, Başkanı, Mustafa, Efenin, yerel, ve, genel, anlamdaki, değerlendirmeleri...,
Yorumlar
Ulusal Gazeteler
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
90
77
1
3
29
33
2
Fenerbahçe
86
87
1
5
27
33
3
Trabzonspor
55
56
12
4
17
33
4
Beşiktaş
51
44
12
6
15
33
5
Başakşehir
49
44
12
7
14
33
6
Rizespor
48
43
13
6
14
33
7
Kasımpasa
46
55
13
7
13
33
8
Alanyaspor
45
43
10
12
11
33
9
Sivasspor
45
40
10
12
11
33
10
Antalyaspor
45
38
10
12
11
33
11
A.Demirspor
41
49
10
14
9
33
12
Samsunspor
39
37
14
9
10
33
13
Ankaragücü
37
40
12
13
8
33
14
Kayserispor
37
37
13
10
10
33
15
Konyaspor
36
34
13
12
8
33
16
Gaziantep FK
34
37
17
7
9
33
17
Hatayspor
33
37
14
12
7
33
18
Karagümrük
33
37
16
9
8
33
19
Pendikspor
30
37
17
9
7
33
20
İstanbulspor
16
26
22
7
4
33
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı