Haber Detayı
27 Mart 2008 - Perşembe 00:00
 
RÖPORTAJ: Körfezli İşadamından Pehlivana Veryansın...
Röportaj Haberi



 Körfez ilçenin tanınmış işadamlarından Mercan Doğal Gaz Sistemleri firmasının sahibi Mehmet Mercan ile yaptığımız röportaj tam bir sohbet havasında geçti. Röportajımızın özellikle son bölümlerinde Körfez Belediye Başkanı Yunus Pehlivan'ın çalışmalarını değerlendiren Mercan, "Ben Körfez'de herhangi bir çalışma görmüyorum, siz görüyormusunuz?" dedi. 

Kısaca firmanızı anlatır mısınız?

1993 yılında kurulduk. O günden beri Körfez, Gölcük, Kocaeli ve Adapazarı’nda hizmet vermekteyiz. Kocaeli’nin ECA toptancı bayisiyiz. İmmergaz İtalyan firmasının da 10 yıldır bayisiyiz.

Doğalgaz çok yaygınlaşıyor ama soğuk havalarda da gaz sıkıntısı yaşanıyor. Sizce bu kadar yaygınlaşması hata değil mi?

Hollanda, Almanya, İtalya’da da doğalgaz yok ama oradaki hükümetler bağlantılarını, sözleşmelerini sağlam yapmışlar.

 Diğer yakıtlarla doğalgazı kıyaslar mısınız?

Daha ucuz, verimi yüksek, kalorisi yüksek. Türkiye’de kombiyle ısınma yaygın aslında merkezi ısınma olsa daha iyi olacak.

Sizin sektörü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bizim sektör hareketli günler geçirdi. Firma sayıları arttı. 30-35 yetkili firma iken şimdi 150-160’lara çıktı. Tecrübesiz ve altyapısı olmayan firmalar bu işe girdi. İster istemez iyi iş yapan firmalarda bu durumdan etkilendi.

Yetkiyi kim veriyor?

Aslında EPDK’nın kriterlerine uyan firmalara İZGAZ yetki belgesi vermek zorunda kalıyor. Kocaeli’nin kapasitesi üzerinde firmaya yetki belgesi verilmemelidir.

Tecrübesiz firmaların vatandaşlara  zararı oluyor mu?

Tabiiki var. Bazı vatandaşlar yanlış tesisat döşenmesi nedeniyle yüksek faturalar ödüyorlar. Uygun olmayan cihaz, ince boru tesisatı, hiçbir hesap yapılmadan konulan radyatör sonucunda zararlar Türkiye ekonomisinin cebinden çıkıyor.

Evi hiç görmeden fiyat veren firmalar bunu nasıl beceriyorlar?

Maalesef bunların hiçbir mazereti yok. Ne yazık ki vatandaşımız da ucuz olduğu için böyle firmaları tercih ediyor. Bizim gibi profesyonel firmaları zor durumda bırakıyorlar.

 Yanlış tesisat döşeyen firmalara, bir cezai müeyyide var mı?

Kalorifer tesisatıyla ilgili bir yaptırım yok. Ama doğalgaz tesisatıyla ilgili 7,5 veya 10 YTL gibi cezayla düzeltilmesi isteniyor.

160 civarındaki firmalar örgütlümü?

Kocaeli Doğalgaz Tesisatçıları dayanışma Derneği’ni kurduk. 65-70 tane kayıtlı firmamız var.

Zorunlu bir örgütlenme yok mu?

Aslında İzgaz bir yönlendirme yapsa çok iyi olur. Olması gerektiğini düşünüyorum.

Sizin firmanın öncelikleri nedir?

Kalite ve müşteri memnuniyeti .zaten bayiliğini aldığımız kuruluşlarda kendisini ispat etmiş, kaliteyi ön planda tutan firmalar.

KTO’ya üyemisiniz?

Evet. Hatta ilk üyelerindenim.

Sizce ticaret odası çalışmaları nasıl gidiyor?

Geçenlerde bir seminer verildi. Bildiğimiz ama hayatımızda, işimizde uygulamadığımız konuları öğrendik. Ama bu olumlu çalışmaya katılım yok gibiydi.

KTO seçimleri şimdiden konuşulmaya başladı. Sizce seçimler nasıl olur?

Bu sefer seçimler çok daha heyecanlı olacak. Miktad bey aday, Erdal Yavuz gençler gelsin diyor. Gençlerin önü açılsın deniliyor. Mustafa beyde mutlaka bu eleştirileri göz önünde bulunduracaktır.

Siz aday olacak mısınız?

Ben yönetime girmeyi düşünüyorum. Geçen sefer ufak bir oy farkı ile kaybettik. Başkanlık için zamanın yok ama yönetimde şahsen görev almak istiyorum.

 KTO bir inşaat yapıyor, sizce yeri uygun mu?

KTO’nun şimdiki yeri Körfez’e yakışmayan küçücük bir yer. Toplantılarda ve eğitimlerde sıkışıyoruz. Güzel bir yeri olması iyi belki yarın orada yönetici olacağız, bana göre uygun bir yer.

Sizce Türkiye’de ekonomi kötüye mi gidiyor? Esnafın kan ağladığı iddialarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bence bu psikolojik bir durum. Kimse işten çıkarılmıyor, herkes işinde maaşını da alıyor. Bence bir kriz yok.

Sizin işler iyi o zaman öylemi?

Evet benim işlerim iyi Allah’a Şükür. Piyasa da para yok ama sebebi uzun vadeli konut kredisi verilmesidir. Türkiye’de kimsenin 2 yıl sonrası garanti değildir. Taşıt kredileri de aynı şekilde uzun vadeli. Bunun önünü hükümet açtı. Hükümet bu konuda çok hatalı. Hükümeti eleştirdiğim konuların bir tanesi de bu. Herkeste, öğrencide, işsizde kredi kartı var. Bir diğer eleştirdiğim konu da büyük alış veriş merkezlerinin şehir içine yapılmasıdır. Bu da küçük esnafı öldürdü.

5 yıl öncesine göre, iş yaptığınız vatandaşlarda ki ödeme sıkıntısı çekenlerde artış var mı?

Evet artış var. Nedeni hesapsız borçlanma ve artık gelir seviyesi düşük vatandaşların doğalgaz hattı çektirmesi.

Kocaeli’nin ne kadarında doğalgaz var?

Yaklaşık % 60’ın da var ama daha % 40’ı duruyor.

 İlimtepe’de ki ısınma sorunları nedir?

Dünyanın neresine giderseniz gidin, gelişmiş ülkelerde merkezi ısınma vardır. Maalesef Türkiye’de sıkıntılardan dolayı herkes merkeziden bireysele dönüyor. İlimtepe’de de merkezi sistem yapıldı, kazanlar koyuldu, paralar yatırıldı. Şu anda o kazanlar söküldü, atıldı. Para boşuna gitti, bizlerin cebinden çıkıyor bu para. Şu anda kalıcı konutlarda o kazanları yapmaya kalksan 100 bin Euro civarında. Boşa gitti, herkes evine kombi taktı. İlimtepe’de ki merkezi tesisatlar bozuldu. Ben İlimtepe yönetimini kınıyorum.

Neden kınıyorsunuz?

Körfez’de bu işi dört dörtlük yapan 4-5 tane firma var. Bu firmaların hiç birinden teklif alınmadı. Şu anda bütün binalara anahtar çekildi. Bizlerden teklif alınmadan kime soruldu bilinmez.

Peki bu ihale Körfez dışından bir firmaya mı verildi?

Hayır Körfez’de bir firmaya verildi. Bizlerin aklından geçen farklı şeyler. Birinin yan kuruluşu ve siz İlimtepe’ye iş yapıyorsunuz. Kesinlikle siyasi bir bağlantı var. Gittik görüştük. Size verelim dediler, zorla olmaz olmaz, buraya verdik, bilmem ne. Siyasi bir şey döndü orada. Buna da biz Körfezli olarak üzüldük. Daire başı 200 mü, 250 mi kaça yapıldı. Kaç bin tane konut var. Bana verseydi ben 200’e yada bedava yapacaktım.

Nasıl bedava yapacaktınız? Niçin?

Oradaki binaların kalorifer tesisatını yapmak için, binalara girmek için bedava yapardım.

KTO’nun mevcut başkanını nasıl buluyorsunuz?

Başarılı buluyorum. Toparlayıcı ve eğitime önem veren durumunu gördüm.

Viyadük konusunda söyleyecek sözünüz var mı?

Şu görüntü berbat. Derince’de ki trafik rahatlığını, göz zevkini, görüntüyü burada da görmek istiyorum.

Derince Belediye Başkanı Haydar Bulut iyi mi çalışıyor?

Ben Derince’de oturan biri olarak onu tebrik ediyorum. Gerçekten Derince’de güzel görüntüler oluştu.

 Sizce Körfez Belediye Başkanı Pehlivan’ın çalışmaları nasıl?

Ben şu anda piyasada bir şey görmüyorum. Herhangi bir çalışma görmüyorum, gören varsa da söylesin. Seçimlere kadar bir şey yapar mı bilmem. Şu anda faal bir şey yok. Belediye herhalde çöpü toplayacak, yolları temizleyecek, bunları yapacak ama proje olarak bir şey görmedim. Bir yıl önce bir projeleri vardı, sinevizyon gösterisi yaptılar ama ortada hala bir şey yok. 60 evler sahiline bakın, bir de Körfez sahiline bakın.

Neden arada çok mu fark var?

Akşam aynı saatte bir Körfez sahiline inin, birde 60 evler sahiline inin. 60 evler cıvıl cıvıl iğne atsan yere düşmez ama Körfez’de insan yok. Haydar bey gerçekten iyi bir proje yaptı, istediğini büyükşehirden kopardı. Bu bir meziyettir. Koparacaksın. Burada bir şey yok, adam İstanbul’dan harikalar sahiline geliyor. Körfez’de İstanbul’dan gelip de göreyim denilecek bir yer var mı? Sadece bir Ağadere Caddesi var bir şey de yok orada. Ne olduğu ortada. O cadde de belediye bu işi yüzüne gözüne bulaştırdıysa, proje değildi zaten o iş, ciddi bir iş değildi. Kaç metre yol? Bir İlimtepe yolu yapıldı, kullanılıyor mu şu anda. Ne zaman bitti İlimtepe yolu, bir ara trafiğe açtılar sonra yine kapattılar. Kısacası ben Körfez’de oturan insanı harikalar sahilinde görüyorum. Ben 60 evlerde oturanlarda buraya gelsin istiyorum.

Röportaj için teşekkürler.

Asıl ben teşekkür ederim.

Kaynak: (İHA) - İhlas Haber Ajansı Editör: Metehan OĞUZ
 
Etiketler: RÖPORTAJ:, Körfezli, İşadamından, Pehlivana, Veryansın...,
Yorumlar
Ulusal Gazeteler
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
87
73
1
3
28
32
2
Fenerbahçe
85
85
1
4
27
32
3
Trabzonspor
52
54
12
4
16
32
4
Rizespor
48
43
12
6
14
32
5
Beşiktaş
48
42
12
6
14
32
6
Kasımpasa
46
55
12
7
13
32
7
Başakşehir
46
42
12
7
13
32
8
Sivasspor
44
38
10
11
11
32
9
Alanyaspor
42
41
10
12
10
32
10
Antalyaspor
42
36
10
12
10
32
11
A.Demirspor
40
48
10
13
9
32
12
Samsunspor
38
36
14
8
10
32
13
Ankaragücü
37
40
11
13
8
32
14
Kayserispor
37
36
12
10
10
32
15
Konyaspor
36
34
12
12
8
32
16
Hatayspor
33
36
13
12
7
32
17
Gaziantep FK
31
35
17
7
8
32
18
Pendikspor
30
36
16
9
7
32
19
Karagümrük
30
35
16
9
7
32
20
İstanbulspor
16
25
21
7
4
32
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı