Yazı Detayı
13 Haziran 2022 - Pazartesi 21:36
 
Babalar Günü Üzerine
Seyfettin KARAMIZRAK
seykarami@gmail.com
 
 

“Baba olduktan sonra göreceksiniz ki, kendi mutluluğunuzdan çok, çocuğunuzun mutluluğu ile mutlu olabilirsiniz.” Balzac

“Artık yürümeyi öğrendim. Fakat hala düşmekten korkuyorum. Ellerimi bırakma baba!”

Çocuklar doğdukları ilk andan itibaren annelerine olduğu kadar babalarına da ihtiyaç duyarlar. Çocuğun hem bilişsel, hem sosyal hem de duygusal gelişiminde babanın rolü önemlidir. Demokratik ve destekleyici bir babanın varlığı çocuğun kendini daha rahat ifade edebilmesine ve özgüven gelişimine destek olmaktadır.Özgüvenin artması liderlik özelliklerinin gelişmesine ve hayatın içerisinde karşılaştığı sorunlarla daha iyi mücadele edebilmesini sağlar.

Babanın varlığı çocuğun kendini güvende hmesini ve kaygılarının azalmasını sağlar.Babanın çocuğu ile ilgilenmek için ayırdığı zaman, birlikte yapılan etkinliklerin çocuğa sağladığı zengin ve farklı deneyimler öğrenmeyi ve zekâyı desteklemektedir.

Babası tarafından sevildiğini, onaylandığını en önemlisi kabul edildiğini hisseden çocuk öğrenmeye ve gelişmeye daha açık olacaktır. Çocuk ile ilişki kurmak için büyümesini beklemeyin. Birlikte zaman geçirmeye ne kadar çabuk başlarsanız aradaki ilişki o kadar güçlenecektir. .

Babalar çınar gibidir. Meyvesi olmasa da gölgesi yeter. Evlatlarının ulu çınarıdır onlar. Çocukları ne zaman dara düşse, yürekleri bir nebze acısa, kaçıp babaya sığınabileceklerini, gölgesinde soluklanabileceklerini bilirler. Bir evlat için bunu bilmenin huzurubambaşkadır.

Baba olmasaydı, evlatlar kimden öğrenirdi“doğruyu, dürüstlüğü, mertliği, acımayı, ötelemeden sevmeyi, sevgisini paylaşmayı, paylaşmanın mutluluğunu. Mutluluk kavramının engin anlamını.”

Çocukken anlatılan masallardaki gibi, herkesin bir kahramanı vardır. En kötü günlerinde onları düştükleri dertlerden kurtaracağına inandıkları süper kahramanları. Çocukların o kahramanıbabalarıdır. Masal olmayan, dokunulan, sığınılan, güvenilen. Varlığında emin olunan gerçek kahramandır babalar. Ne zaman dara düşerse çocukları, destekleri yanlarında, elleri ellerindedir. Omzuna huzurla baş konulan hakiki kahramanlardır babalar.

Balar evlatları için, her türlü özveriyi göze alarak gece gündüz demeden çalışırlar. Evlalarını minicik bir fidan gibi, körpecik goncabir gül gibi ihtimamla koruyup kollar, sevgiyle sulayıp  yetiştirerek topluma ve hayata hazırlarlar. Sevgi dolu kalpleri ile her şeyin önüne ailelerini korlar.

Çocukların hayatta elde ettikleri bütün başarılarda babanın imzası vardır. Kendileri uzaklarda olsa bile gölgeleri her daim üzerlerindedir. Evlatlarını her şeye rağmen sever ve desteklerler. Güven ve umut olurlar. Bütün zorluklara rağmen çocuklarının ayakta kalmalarındaki fer, azim ve iradedir babalar.

Tüm aşklar bitse, tüm sevgiler zamanla son bulsa. Yok olması imkansız bir  sevgivardır ki, o da aile sevgisidir. Her baba dünyanın en iyi babasıdır, O yüzden babası olan her çocuk çok şanslıdır. “İyi ki varsın babam…” demenin doyulmaz hazzıdır bu.

Düşmelerin, kanayan dizlerin, acıyan canların, akıtılan göz yaşlarının çaresidir baba. Ufacık bir içten gülmesi, sıcacık sarmalaması, bembeyaz mendilini yaraya basması, müşfik parmakları ile buğulu gözleri silmesi, “bir şeyin yok canım” diyen güven veren sesi ilepaha biçilmez bir terapidir her çocuğa. Böyle bir çocuk “iyi ki düşmüşüm” duygularını yaşamanın haklı gururu ile, “baba” kavramını, en içten, en gerçek anlamda tatmasına vesiledir.

Attığımız ilk adımda yanımızdadır babalar. Düştüğümüzde ellerimizden tutup kaldıran, düşmekten utanmamayı, kalkacak gücü bularak kalkmayı da öğreten yine onlardır.

Annelik çok değerlidir. Kimse anne gibi sevemez, anne gibi koruyamaz. Ama bir kişi daha var ki, “hem anne, hem de baba olan babalar”. Her baba aynı zamanda evladına annedir çünkü. Kalbimizin acısını dindirmek için, kendi sıkıntılarına ve acılarına dönüp bakmazlar bile. O yüzden her baba, en büyük şans en büyük servettir evlatlarına.

Bir babanın avladı için; “seninle gurur duyuyorum” söyleminden daha güzel ne olabilir ki? Baba bu 3 gizemli sözcük içerisine tüm sevgisini, emeğini ve teşekkürünü sığdırmıştır çünkü.

Çocukken verdiği öğütleri anlayamayıpkızsak da bazı kereler,büyüdükçe anlarız her lafının bir cevher, bir iksir ve hayat tecrübesi olduğunu. Bizi gözünden sakınan, inciniriz korkusu ile yüreği titreyen babadır çünkü.

Bazen arada kilometreler olsa da; kalbini ve engin sevgisini, özlemini, her an yanı başımızda hissederiz. Gözlerimiz nemlenir, içimiz bir hoş olur. Onunla gurur duyarız yutkunarak.

En iyi öğretmenimiz, en sevgili arkadaşımız, biricik yoldaşımız odur.Bazen sert baksa da istemeyerek, kalbinin sıcaklığı gizlidir yine de bu bakışlarda. Mecbur olmuşluğun kırmaktan korkan munis parlamalarıdır bunlar.

Bin kez daha dünyaya gelsek, bin kez yine babamızın çocuğu olmayı yeğleriz her birimiz. Bu; bize bahşedilen güvenin, özenin, sevginin emeğin, değer vermenin minnettarlığıdır çünkü.

İlk oyun arkadaşımız, annemize karşı suçlu olduğumuzda en savunucumuz,sırdaşımız, teselli edenimiz, mutluluk nedenimiz babamızdır. Saklambaç oynarken perde arkasından görünen ayaklarımı görmezden gelen, kırdığımız eşyaların sorumluluğunuüzmemek adına üzerine alanda babamızdır. 

Yaşlansak daonun gözünde hep çocuğuz. Evden ayrılırken “ne çabuk büyüdün” diyerek bize sımsıkı sarılarak, mutluluğumuza kanat çırpmamıza ağlayan hep babalardır.

Bazen “seni seviyorum” diyemese de biricik sevdiği biliriz ki biziz. Kimi zaman ekmeğini kazanmanın telaşı içinde, saçlarımızı okşamayı unutmuş, ya da zaman bulamamış  olabilir. İnanın onun varlığı sevgisidir, bakışları taraktır saçlarımızda. Bunu yıllar sonra babamızın yaşına geldiğimizde anlayacağız belki de.

“Babalar Günü”, ülkemizde 40 yılı aşkındır her yıl Haziran ayının 3. Pazar gününde kutlanır. Babalarımıza sevgimizi sunduğumuzbir özel gündür.Evlatlar babalarına bu özel günde türlü sürprizler yaparak onları ne kadar önemsediklerini bir kez daha ilan ederler.

Fakat evlatlar babalarına karşı sevgilerini ispatlamak için bu günü beklememelidirler. Sevgimizi göstermenin günü, yeri, yılda bir defası olamaz. Sevgi; kesintiye uğratılmadan, ertelenmeden, her an, kesintisiz bir şekilde yaşanılması ve paylaşılması gereken en güzel, en nadide, en eşsiz bir duygu selidir.

Aslında bir babanın aldığı en güzel hediye evladının doğum müjdesidir. O yüzden ona en güzel hediyeyi doğduğunuz gün verdiniz zaten. “Babalar Günü”ndebundan daha iyisini babanıza takdim etmek imkânsızdır.

 Ancak siz yine de bu günde onu çok mutlu edecek, düşünülerek itinayla seçilmiş bir hediye alabilirsinizSevdiğimize,değer verdiğimize tercüman olabilecek, duygularımızı yansıtabilen, onu ne kadar önemsediğimizi vurgulayan hediyeler elbette ki daha anlamlıdır.

Hediye seçiminden sonra bu hediyenin kart notuna eklenecek ya da babanızın gözlerine bakarak söylenecek güzel ve anlamlı sözler, günü mutlulukla kutlamanıza katkı sağlayacaktır.

“Sesin öyle bir huzur veriyor ki babam, küçük bir çocuk gibi hikâyelerinde tekrar uykuya dalmak istiyorum. Yanında geçmişe dönüyorum ve seninle tekrar çocuklaşıyorum. Seni çok seviyorum… İyi ki varsın benim bir tanecik babam.”Gibi.

Tüm babalarımızın Babalar Günü’nü kutlu olsun.

Sevgiyle kalın…

 
Etiketler: Babalar, Günü, Üzerine,
Yorumlar
Diğer Yazılar
RAMAZANIN GÜZELLİKLERİ
ÇANAKKALE DESTANI
KADINLAR GÜNÜNE DAİR
İYİ İNSAN OLABİLMEK
EY İNSANLIK GAZZE’Yİ UNUTMA
UNUTULAN GAZZE
BATI NIN UTANÇ DOLU GEÇMİŞİ
BATININ KİRLİ YÜZÜ
ÖKSÜZ GAZZE
GAZZE’ DE SOYKIRIM DEVAM ETMEKTE
GAZZE DRAMI
GAZZE DE KATLİAM
RÜZGÂR EKEN FIRTINA BİÇER
Bitsin Artık Soykırım Yalanı!
Toplumsal Yaşamda Etik
Yeni Eğitim Öğretim Yılının Sorunları
Çocuk ve Televizyon
DEMOKRASİ Mİ DARBE VE MUHTIRA MI?
İnsanlaştırma Süreci Olarak Eğitim
ÖMÜR DEDİĞİN
Baba Olma Sorumluluğu
Gelin Tanış Olalım
Anneler Günü Üzerine
Dünya Kadınlar Günü
Öğretmen Yetiştirme Süreci
Ramazanı Uğurlarken
Ramazanın Güzellikleri
HOŞ GELDİN YA ŞEHRİ RAMAZAN
Depremden Aklımızda Kalanlar
Depremin Düşündürdükleri
Eğitim Öğretimin Sorunları
Herkes Değerlidir
Eğitim Bir İhtiyaçtır
‘Montessori Eğitimi’ Üzerine-2
Haydi Çocuklar Okula
“Montessori Eğitimi”Üzerine-1
Sevgi Üzerine
Dil Yarası
Köy Okullarına Dönüş
Türk Dilinin Dünü Bu Günü
Okullar Kapanırken
12. Kocaeli Kitap Fuarı’nın Ardından
Annelerin Kıymeti
Bayramlar
Tatlı Dil ve Güler Yüzün Önemi
Ramazanı İdrak Etmek
Onbir Ayın Sultanı
Çanakkale Gerçek Bir Destandır
Gözyaşının Rengi Yok
Sarı Saçlı Mavi Gözlü Çocuklar Da Ölür
Anne Babalar Çocuklarınıza Sahip Çıkınız
Öğretmenlerimize Haksızlık Etmeyelim
Sevgi, Çocuklara Nasıl Kazandırılır?-2
Dinlenme Tatili ve Ev Ödevleri
Sevgi, Çocuklara Nasıl Kazandırılır?
Çocuk Ailede ve Okulda Sevildiğini Hmelidir
Eğitim Sevgiyi Merkezine Almalıdır
Eğitimde Şiddet Olamaz
Çocukların Gelişiminde Babanın Önemi-2
Çocukların Gelişiminde Babanın Önemi-1
Öğretmenler Günü’nün Ardından
Çocuk Eğitiminde Anne Babalara İpuçları
Çocuk Eğitiminde Sevginin Yeri
Çizgi Filmlerin Çocuklar Üzerindeki Etkileri
Taşımalı Eğitim ve Öğrenci Servisleri
Aşı Olmayanlar, Önlemlere Uymayanlar
Okul Kantinleri ve Öğrenci Sağlığı
Öğretmenlerin Kılık Kıyafetleri Üzerine
Ders Kitapları Çıkmazı
Yüz Yüze Eğitmin Önündeki Engeller
Okullar Açılırken Alınan Önlemler
Okulların Açılış Müjdesi -1-
Orman Yangınları ve Algı Operasyonları
İnsan Görünüşlü Değil, İnsan Olabilmek…
Artık Yüzyüze Eğitim Başlamalı
Bayramlar
Gülegüle Git Ya Şehri Ramazan
Anneler Günü
Türk Polis Teşkilatımız
7 Nisan Dünya Sağlık Günü
Yaşlılara Saygı Haftası Üzerine
Dünya Kadınlar Günü-2-
Dünya Kadınlar Günü-1-
Ramazan ve Oruç-1
Anne Olma Sanatı-2
Anne Olma Sanatı-1
Hepsi Geçecek
Güzel Günler Çok Yakın
Deprem Üzdü Örnek Davranışlar Gururlandırdı
Ceren Özdemir’in Ardından
Ara Tatil Ya Da Eğitim İçin Bir Nefes
ABD’yi Nasıl Bilirsiniz?
Kir Akan Oluklar
Ders Kitapları ve Okul Kıyafetleri
Eğitim Kurumları ve Teftiş Olgusu
Yeni Eğitim Öğretim Yılı
Kadını Anlamak
Sevginin Gücü(Son) -5
Sevginin Gücü-4
Sevginin Gücü-3
Ulusal Gazeteler
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
81
68
1
3
26
30
2
Fenerbahçe
79
79
1
4
25
30
3
Trabzonspor
49
51
11
4
15
30
4
Beşiktaş
46
40
12
4
14
30
5
Kasımpasa
43
53
11
7
12
30
6
Başakşehir
42
38
12
6
12
30
7
Rizespor
42
36
12
6
12
30
8
Antalyaspor
41
35
9
11
10
30
9
A.Demirspor
39
46
9
12
9
30
10
Alanyaspor
39
38
9
12
9
30
11
Sivasspor
38
36
10
11
9
30
12
Kayserispor
36
36
11
9
10
30
13
Samsunspor
36
35
14
6
10
30
14
Ankaragücü
33
36
11
12
7
30
15
Hatayspor
33
36
11
12
7
30
16
Konyaspor
33
31
11
12
7
30
17
Gaziantep FK
31
34
15
7
8
30
18
Karagümrük
30
34
14
9
7
30
19
Pendikspor
29
34
15
8
7
30
20
İstanbulspor
13
22
20
7
3
30
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı