Yazı Detayı
01 Ağustos 2022 - Pazartesi 12:54
 
Köy Okullarına Dönüş
Seyfettin KARAMIZRAK
seykarami@gmail.com
 
 

Milli Eğitim Bakanlığınca açıklanan; “Köy okullarının yeniden açılacağı” haberi, yerinde ve sevindirici bir karardır.1990’lı yıllardan itibaren uygulamaya konulan, “taşımalı eğitim”bir çok köyümüzde ilkokulların kapanmasına sebep oldu.

O yıllarda “ilköğretim müfettişi” olmamızdan ötürü, biz de bu uygulamanın denetimini yapmaktaydık. Kocaeli’de ilk “Taşımalı Eğitim” Kandıra İlçesi’nin Akçaova Köyü’nde başlatılmıştı.

Civardaki birleştirilmiş sınıflı birçok köy okulu kapatıldı. Öğrenciler,“beş sınıf bir arada” eğitim görmekten çıkarılarak, bağımsız dersliklerde eğitim öğretim görmeye başladılar. Zamanla taşımalı eğitime hız verilerek başka ilçelere de yayıldı.

Taşımalı eğitim gitgide  yurtsathına yayıldı Birçok İl’de uygulamaya konuldu. Bu uygulama öğretmen ve öğrencilere daha rahat, daha çağdaş bir eğitim ortamı hazırlamak içindi aslında. Fakat öğrenci taşımanın, kendine özgü zorlukları da vardı.

Minicik öğrencilerin sabahın erken saatlerinde ve derslerden sonra sağlıksız yollarda adeta çalkalanarak yolculuk yapmaları büyük sıkıntıydı doğrusu. Hele mesafesi uzun yolu kötü olan köylerde bu daha da sıkıntılıydı. Bir de taşındıkları okulda beslenme sorunları yaşanmaktaydı.

Zamanla “taşıma servislerine” standartlar getirilerek iyileştirilmeye çalışılsa da bu hiçbir zaman istenilen kalitede gerçekleştirilemedi. Öğrenciler yorgun,hatta ayakta bile yolculuk yapıyorlardı.

Bir diğer sıkıntı da öğrenci duraklarıydı. Birkaç köyün öğrencisini birlikte taşıyan araçlar,yağmur altında, ya da sağlıksız, derme çatma duraklarda korumasızca bekleyen öğrencileri toplayarak taşıma merkezine götürüyordu.

Bu aksakların denetlenerek, yetkililer haberdar edilmesine rağmen, siyasi sıkıntılardan, ya da durakların korunamamasından ötürü tam olarak bu sorun da çözülemedi diyebiliriz.

Daha sonra taşma merkezlerinde, taşınan öğrencilere kumanya dağıtılmaya başlandı. İhaleyi alan bazı firmalar sağlıksız ve eksik gramajlı gıda veriyorlardı.Tespitler yapılmasına rağmen bu durum da siyasi nedenlerle sağlıklı yürümedi. Zaman zaman toplu gıda zehirlenmeleri de yaşandı. Bunu bile istismar ederek sebebini şebeke suyuna yıkmaya çalıştılar.

Zamanla Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde 64 köy okulu taşımadan ötürü kapanmıştı. Milli Eğitim Bakanlığı, bu okul binalarını satmak için harekete geçti.

Yaptığımız inceleme tespitlerinde; bu okul binalarının ve lojmanların çoğunun harap olduğunu, hatta ağıl, samanlık yapıldığını gördük. Durum gerçekten de vahimdi. Neticede bazılarının muhtarlık binası yapılması dışında bu binalar tamamen tahrip oldular.

Daha sonra bazı köylerde 1.2.3. sınıflar taşımadan çıkarılarak o köyde eğitim öğretim görmeleri sağlandı. Burada koşul; o köyde en az 10 öğrencinin olmasıydı. 10’un altına düşen köylerde de okul kapanarak öğrenciler taşımaya alındılar.

Neticede şunu söyleyebiliriz. Taşımalı eğitimin olumlu katkılarına rağmen, okulu kapanan köyler, öğretmenden ve öğretmenin köye olumlu katkılarından mahrum bırakıldı. Köylerde Türk Bayrağı göndere çekilmez, İstiklal Marşımız söylenmez oldu.

Şimdi basına Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda; “Köyde 5 öğrenci bile olsa o okulu açacağız ve bir öğretmen görevlendireceğiz” denilmektedir.Bu sevindirici habere örnek olan okullardan ilki geçenlerde açıldı.

 Millî Eğitim Bakanı Sayın Mahmut Özer; Samsun’un merkeze 27 kilometre uzaklıktaki Alanlı köyünde açılışını yaptığı okula; “MATEMATİK VE TABİAT OKULU” adını verdiklerini söylemekte. Bu Türkiye’deki eğitim sistemi açısından da son derece umut verici bir adımdır.

Sayın Mahmut Özer açılışta yaptığı konuşmada;“bu okulların ana sınıfından ilköğretime, halk eğitimi merkezinden gençlik kampına; yani “Köy Yaşam Merkezleri”ne dönüştürüleceğini belirterek aktif biçimde kullanılacağını söyledi.

Özer’in;“Özellikle Covid-19 salgını, yavaş yavaş köylere doğru yeniden dönüşün ilk adımlarını da tetiklemeye başladı ve özellikle artık bugün gündemimizde olan gıda tedarik zincirlerindeki problemler, tarımın tekrar canlanması, tarıma odaklanılması bu dönüşümü zorunlu kıldı. Millî Eğitim Bakanlığı olarak biz köy okullarımızın binalarını tekrar hayata kazandırma, köy yaşam merkezine dönüştürmeyle ilgili harekete geçtik. Yaklaşık 6 aydan beri Bakan Yardımcılarımız, genel müdürlerimiz, STK'lar ve diğer paydaşlarımızla konuyu tartıştık ve ilk adımı attık."Şeklindeki açıklamaları, olumlu pozitif bir adımdır. Kendisini ve ekibini candan kutluyoruz.

Edinilen bilgiye göre,açılan okulun bünyesinde 6 farklı atölye oluşturulmuş. Okulun bahçesi “doğada kampçılık” çalışması için hazırlanmış. Ayrıca kuş gözlemevi yapmışlar.

Bu okulların diğer bir özelliği de kent merkezlerindeki ilköğretim okullarından gelecek öğrencilere açık olmaları. Okulda tarım, hayvancılık, matematik vb. alanlarda uygulamalı dersler verilecek. Tohum bankacılığının, ata tohumlarının önemi anlatılıp nasıl kamp yapılacağı uygulamalı olarak öğretilecek.

Açılan bu tür köy okullarının bir yararı da,okul öncesi eğitime erişimi sağlamak olacaktır. Bu amaçla yönetmelik değişikliği yapılarak köylerde ana sınıfı açılmasıyla ilgili on öğrenci şartı beşe düşürülmüş. Bu yeni uygulama sayesinde köylerdeki aileler çocuklarını anaokuluna gönderebilecekler. Aynı zamanda bu okullar Halk Eğitim Merkezi işlevlerinide sürdürecekler.

Hayatıniçinde, hayatla beraber “yaparak yaşayarak” öğrenmenin önemi büyük. Umarız alışılmış ezberleri bozar. Örnek ugulaması sayesinde de bilmeden, anlamadan yapılan ezberlemeleri rafa kaldırır bu uygulama.Bekleyip göreceğiz.

Sevgiyle kalın…

 
Etiketler: Köy, Okullarına, Dönüş,
Yorumlar
Diğer Yazılar
GÜLEGÜLE GİT CAN RAMAZAN
RAMAZANIN GÜZELLİKLERİ
ÇANAKKALE DESTANI
KADINLAR GÜNÜNE DAİR
İYİ İNSAN OLABİLMEK
EY İNSANLIK GAZZE’Yİ UNUTMA
UNUTULAN GAZZE
BATI NIN UTANÇ DOLU GEÇMİŞİ
BATININ KİRLİ YÜZÜ
ÖKSÜZ GAZZE
GAZZE’ DE SOYKIRIM DEVAM ETMEKTE
GAZZE DRAMI
GAZZE DE KATLİAM
RÜZGÂR EKEN FIRTINA BİÇER
Bitsin Artık Soykırım Yalanı!
Toplumsal Yaşamda Etik
Yeni Eğitim Öğretim Yılının Sorunları
Çocuk ve Televizyon
DEMOKRASİ Mİ DARBE VE MUHTIRA MI?
İnsanlaştırma Süreci Olarak Eğitim
ÖMÜR DEDİĞİN
Baba Olma Sorumluluğu
Gelin Tanış Olalım
Anneler Günü Üzerine
Dünya Kadınlar Günü
Öğretmen Yetiştirme Süreci
Ramazanı Uğurlarken
Ramazanın Güzellikleri
HOŞ GELDİN YA ŞEHRİ RAMAZAN
Depremden Aklımızda Kalanlar
Depremin Düşündürdükleri
Eğitim Öğretimin Sorunları
Herkes Değerlidir
Eğitim Bir İhtiyaçtır
‘Montessori Eğitimi’ Üzerine-2
Haydi Çocuklar Okula
“Montessori Eğitimi”Üzerine-1
Sevgi Üzerine
Dil Yarası
Türk Dilinin Dünü Bu Günü
Babalar Günü Üzerine
Okullar Kapanırken
12. Kocaeli Kitap Fuarı’nın Ardından
Annelerin Kıymeti
Bayramlar
Tatlı Dil ve Güler Yüzün Önemi
Ramazanı İdrak Etmek
Onbir Ayın Sultanı
Çanakkale Gerçek Bir Destandır
Gözyaşının Rengi Yok
Sarı Saçlı Mavi Gözlü Çocuklar Da Ölür
Anne Babalar Çocuklarınıza Sahip Çıkınız
Öğretmenlerimize Haksızlık Etmeyelim
Sevgi, Çocuklara Nasıl Kazandırılır?-2
Dinlenme Tatili ve Ev Ödevleri
Sevgi, Çocuklara Nasıl Kazandırılır?
Çocuk Ailede ve Okulda Sevildiğini Hmelidir
Eğitim Sevgiyi Merkezine Almalıdır
Eğitimde Şiddet Olamaz
Çocukların Gelişiminde Babanın Önemi-2
Çocukların Gelişiminde Babanın Önemi-1
Öğretmenler Günü’nün Ardından
Çocuk Eğitiminde Anne Babalara İpuçları
Çocuk Eğitiminde Sevginin Yeri
Çizgi Filmlerin Çocuklar Üzerindeki Etkileri
Taşımalı Eğitim ve Öğrenci Servisleri
Aşı Olmayanlar, Önlemlere Uymayanlar
Okul Kantinleri ve Öğrenci Sağlığı
Öğretmenlerin Kılık Kıyafetleri Üzerine
Ders Kitapları Çıkmazı
Yüz Yüze Eğitmin Önündeki Engeller
Okullar Açılırken Alınan Önlemler
Okulların Açılış Müjdesi -1-
Orman Yangınları ve Algı Operasyonları
İnsan Görünüşlü Değil, İnsan Olabilmek…
Artık Yüzyüze Eğitim Başlamalı
Bayramlar
Gülegüle Git Ya Şehri Ramazan
Anneler Günü
Türk Polis Teşkilatımız
7 Nisan Dünya Sağlık Günü
Yaşlılara Saygı Haftası Üzerine
Dünya Kadınlar Günü-2-
Dünya Kadınlar Günü-1-
Ramazan ve Oruç-1
Anne Olma Sanatı-2
Anne Olma Sanatı-1
Hepsi Geçecek
Güzel Günler Çok Yakın
Deprem Üzdü Örnek Davranışlar Gururlandırdı
Ceren Özdemir’in Ardından
Ara Tatil Ya Da Eğitim İçin Bir Nefes
ABD’yi Nasıl Bilirsiniz?
Kir Akan Oluklar
Ders Kitapları ve Okul Kıyafetleri
Eğitim Kurumları ve Teftiş Olgusu
Yeni Eğitim Öğretim Yılı
Kadını Anlamak
Sevginin Gücü(Son) -5
Sevginin Gücü-4
Sevginin Gücü-3
Ulusal Gazeteler
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
90
77
1
3
29
33
2
Fenerbahçe
86
87
1
5
27
33
3
Trabzonspor
55
56
12
4
17
33
4
Beşiktaş
51
44
12
6
15
33
5
Başakşehir
49
44
12
7
14
33
6
Rizespor
48
43
13
6
14
33
7
Kasımpasa
46
55
13
7
13
33
8
Alanyaspor
45
43
10
12
11
33
9
Sivasspor
45
40
10
12
11
33
10
Antalyaspor
45
38
10
12
11
33
11
A.Demirspor
41
49
10
14
9
33
12
Samsunspor
39
37
14
9
10
33
13
Ankaragücü
37
40
12
13
8
33
14
Kayserispor
37
37
13
10
10
33
15
Konyaspor
36
34
13
12
8
33
16
Gaziantep FK
34
37
17
7
9
33
17
Hatayspor
33
37
14
12
7
33
18
Karagümrük
33
37
16
9
8
33
19
Pendikspor
30
37
17
9
7
33
20
İstanbulspor
16
26
22
7
4
33
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı